13. ledna 2016

... zamiluju se do glazované zeleniny

Tak schválně, kdo z vás si dal předsevzetí, dostat do sebe v roce 2016 více zeleniny než v tom roce loňském? S tímhle báječným receptem to vůbec nebude problém. Glazovanou zeleninu si totiž zamilujete, třeba jako příloha k opečenému masu, je prostě fantastická.



Suroviny na ni budete mít nejspíše doma vždycky a hosty s ní oslníte doslova za babku a minimum času. A ručím za to, že taková glazovaná cibule potěší i toho, kdo je za normálních okolností s cibulí na nože :-)

Pro glazování můžete použít: 
menší mrkve
petržel
celer
cibuli
červenou řepu
nebo třeba pórek

med
citron
balzamikový ocet
pepř a sůl


Glazovat můžete více druhů zeleniny naráz, nebo třeba jednodruhově. 

Všechnu zeleninu si očistíme a nakrájíme. Mrkev ráda nechávám s kouskem natě, vypadá to moc hezky a krájím podélně nebo třeba na šikmé špalíčky, jak se mi chce. Podélně to možná vypadá trochu lépe :-), ale zase musíte malinko déle opékat.


Takže na pánvi rozpustíme poctivou lžíci másla a na něm necháme restovat kořenovou zeleninu, zatím nemusíme dělat nic, trvá to pěkných pár minut. Kdyby se vám zdálo, že se to moc přichytává, můžete podlít troškou vody. Přidáme dvě lžíce tekutého medu a ještě chvilku zahříváme. 



Hotové to je, když je zelenina lehce měkká a lesklá od medové glazury. K úplnému konci vaření můžete zakápnout trochou citronové šťávy nebo balzamikového octa a samosebou osolit, opepřit.

Podávat můžete posypané třeba slunečnicovými nebo dýňovými semínky, nebo s kousky čerstvého sýra. 

Moc ráda mám varianty s červenou řepou. Jen je potřeba počítat s tím, že se díky řepě, všechna zelenina zbarví dorůžova :-)

 
 Dobrou chuť!






2 komentáře:

  1. První pokus (celer, petržel, mrkev +slunečnicová a dýňová semínka) a hned jsem si to zamiloval. Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá moc dobře! Kvůli svým zdravotním potížím se štítnou žlázou jsem se musela nauučit jíst jinak a lépe. A hlavně kvůli své obezitě. Paní na tomto semináři mi právě říkala, abych zapojila do jídelníčku víc kořenové zeleniny. A tahle úprava zdá se být velmi lákavá! :) Děkuji za recept, jistě ho brzy využiju.

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .