24. února 2016

... propadám výrobě pralinek

Moje nová pralinková posedlost je už určitě  známá z Instagramu a FB, ale na samostatný článek zatím nepřišlo, tak tedy dnes.

Hořká čokoláda s náplní z bílé ganaché

Pralinka, to je vám taková báječná věc. Velikostí tak akorát na sousto, sladká, čokoládová, roztomilá a v mém provedení navíc i srdíčkového tvaru. No neberte to!


Garantuju vám, že pokud chcete někoho potěšit, s pralinkami domácí výroby se to podaří stoprocentně. 

Hořkočokoládové pralinky s kokosovou nápní, poprášené jedlým zlatým třpytem

Přiznávám, že zatím nejsem expert a s každou další várkou pralinek mi vznikají další otázky, ale v hrubých rysech už vím jak na to. 

Potřebujeme: 
čokoládu hořkou nebo mléčnou, čím kvalitnější tím lepší
formičku, buď speciální pralinkovou nebo vystačíte se silikonovou
na náplň třeba kokos, karamel, bílou čokoládu, smetanu, ovoce, oříšky...
hodně času, trpělivosti a chuť uklízet kuchyň
bude se hodit cukrářský teploměr, ale bez něj nezoufejte, taky to jde


Čokoláda se rozpouští ve vodní lázni, tedy v misce nad hrncem s horkou vodou, pozor, nesmí se miska s čokoládou dotýkat hladiny. 
Uděláte dobře, když si rozpuštěnou čokoládu natemperujete. Není to sice úplně nezbytné, ale pro dokonalý výsledek tak trochu ano. Pouze správně temperovaná čokoláda je krásně lesklá, křupavá a nemá sklony k vytváření různých puntíků a podobných neplech. 

O co že jde? Rozpuštěná čokoláda, která má při samotném rozpouštění asi 40-45 C se musí zchladit na asi 30 C a mícháním se v ní správně spoují molekuly kakaového másla, tím právě získá ty své opěvované vlastnosti, lesk a pevnost i při pokojové teplotě. 

Určitě jste už viděli temperování čokolády na mramorové desce. Tekutá čokoláda se vlije na mramor a špachtlí se přesouvá tam a sem až do zchladnutí na cca 30 stupňů. Nemusíte mít doma zrovna mramorovou desku, postačí i čistá pracovní deska na lince :-). 
Případně můžete chladit ve vodní lázni se studenou vodou a míchat, ale to je riskantní. Pokud vám do čokolády kápne voda, je konec :-(. 
Poslední a můj oblíbený způsob je "naočkování" nerozpuštěnou čokoládou. Tedy rozpustíme jen asi 70% nasekané čokolády a zbylou na kousíčky nasekanou čokoládu přidáme do už rozpuštěné a pak již bez dalšího zahřívání rozmícháme. 

 Hezky je to vidět v tomto videu.



Takže natemperovanou čokoládu vlijeme do pralinkových formiček až po okraj, sklepneme a ihned otočíme dnem vzhůru a vylijeme přebytečný obsah zpět do misky. Jde nám jen o to, aby se pokryly stěny formy a vznikla čokoládová skořápka.

Po zatuhnutí plníme dle chuti. Skvělá je čokoládová ganaché, tedy rozpuštěná čokoláda se smetanou. Slaný karamel s mandlemi, nebo třeba čokoláda ochucená bobulovým ovocem. 

Báječnou inspiraci nabízí tohle video.


Po zatuhnutí náplně už jen přelijeme vršek rozpuštěnou čokoládou a uhladíme, aby se vytvořilo i jakési víčko. Necháme pár hodit tuhnout, opatrně vyklopíme, a je to. Zní to složitě? Ono když se to tak vysvětluje, tak možná trochu, ale ve skutečnosti to nic není. Zkuste to!

Mléčnočokoládové pralinky plněné rozpuštěnou čokoládou se smetanou a kouskem bílé čokolády




Dobrou chuť a úspěšné experimenty!




5 komentářů:

  1. Teda, pralinky miluji, jen asi nejsem tak šikovná a na tohle bych si netroufla.
    http://www.kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Jéééžíš, to mně stačí nějaký rychlý recept, koláč a ne že bych se dělala s pralinkami :) Ale vypadají krásně a ty jsi moc šikovná <3

    OdpovědětVymazat
  3. Jéj. Páči sa mi, že si recept napísala aj pre začiatočníkov, ale aj pre tých ktorí by sa s tým chceli pohrať a dosiahnuť tak skvelý výsledok ako si to dokázala práve ty. Kika - Blog for smile

    OdpovědětVymazat
  4. Miluji pralinky a tyhle vypadají skvěle. :) Akorát já bych na to neměla asi odvahu.
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
  5. Ever wanted to get free Facebook Followers and Likes?
    Did you know you can get them AUTOMATICALLY & ABSOLUTELY FREE by registering on Like 4 Like?

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .