25. ledna 2016

.... vyrobím měsíčkovou mast

Měsíčková mast se doma vždycky hodí. Má zklidňující, hojivé a regenerační schopnosti a můžete s ní klidně mazat místa postižená ekzémem nebo dětské zadečky. Vyrobíte si ji doma za pár kaček, ze sádla! Ano, použitý tuk je v téhle masti fakticky hodně znát, výsledný produkt voní jako kytičkové sádlo, anebo jak říká Adélka, sádlová kytička :-). Nebojte se toho, však naše babičky dělaly masti zrovna tak!




Potřebujeme: 
Vepřové sádlo - v lékárně můžete koupit i čištěné, já používám obyčejné. Komu je to proti mysli, může koupit v lékárně vazelínu. Ale co si budeme povídat, sádlo je sádlo, navíc je to tuk našemu tělesnému tuku velice blízký a pleť si s ním dobře rozumí.

2 hrsti čerstvých květů měsíčku nebo 3 hrsti sušených, čím oranžovější, tím lepší
včelí vosk nebo propolis (volitelné)

Postup je úplně jednoduchý. V rendlíku zvolna rozpustíme kostku sádla, vložíme měsíčkové květy a necháme lehounce provařit. Nesmí se to škvařit :-) Raději odstavte dřív nežli později. 


Květy necháme v sádle stát 24 hodin nejlépe v lednici. Hezky to zatuhne. 

Druhý den opět rozpustíme zvolným zahříváním na sporáku a pokud máme, můžeme přidat kousek včelího vosku. Nebo tak jako já, lžičku propolisové masti od Plevy, který masti navíc propůjčí báječné protizánětlivé vlastnosti a navíc krásně voní jako svíčka ze včelího vosku :-)



Pak už jen přes plátno nebo třeba látkovou plenku přecedíme do nádobek  s uzávěrem. Pořádně vyždímáme, abychom tam dostali všechny cenné látky a máme hotovo.


Necháme opět vychladnout, zatuhnout a můžeme mazat :-). Nebo ozdobit mašlí a věnovat jako dárek.

Mějte krásný den!




3 komentáře:

  1. Ty zase nemáš nalakovaný nehty? :-O :)) to musí krásně vonět! (ta mastička, ne nehty .)) )

    OdpovědětVymazat
  2. Paráda. Konečně někdo, kdo v domácí kosmetice nepoužívá tak drahý kokosový nebo olivový olej ale ocení vepřové sádlo. Vždyť to je jedno z nejlepších, co v kosetice použít, naše babičky to věděli moc dobře, ale my jsme až příliš ovlivněni reklamami. Např. jizvy po operaci apod. Parádní, jednoduché, určitě vyzkouším. Jen mám problém, kde seženu měsíček... bydlím v Praze na sídlišti =D

    Blog u Lenochoda

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .