14. července 2015

... vyrobím třešňovou marmeládu s citrónem

Třešňová sezóna se pomalinku chýlí ke konci a já už jsem dočista utřešňovaná. Měli jsme bublaninu, pečený čaj a velkou velkou spoustu samotných třešní jen tak na okusování nebo jako náušnice :-)
Poprvé jsem zkusila tyhle plody léta zpracovat jako marmeládu a musím říci, že úspěšně. Samotné třešně jsou pro marmeládu málo výrazné. Ale když se spojí s citrony, pomerančem, alkoholem nebo třeba čokoládou, dostanou báječný rozměr.


Já jsem v zájmu svěžesti a pikantní nakyslosti zvolila citron. Mám ho prostě ráda, krásně voní a navíc působí jako želírovací a konzervační prvek. 


 Použila jsem:
1kg vypeckovaných třešní
(odpeckování byla švanda, užila jsem si jej společně s Adélkou podle tohoto videa  a jí to děsně bavilo, klidně by to dělala ještě teď :-). Nefunguje to sice úplně dokonale, občas některá menší třešeň s typickým mlasknutím projde  hrdlem lahve a skončí uvnitř. Ale o to větší zábava to je.

350 gramů cukru
1 velký šťavnatý citron - nejlépe v biokvalitě
kyselinu citronovou tak na špičku nože
a želírovací přípravek Gelfix 3:1

4 skleničky od přesnídávek vyvařím včetně víček (resp. proliju je vařící vodou a nechám ji tam chvilku stát). To dělám předem, samotná příprava marmelády je pak totiž docela rychlá a na vyvaření sklenek už není kdy.

Odpeckované třešně dám vařit v kastrolu na mírný plamen a nechám probublávat necelých 5 minut. Poté rozmixuju ponorným mixérem, ale ne úplně dohladka. Občasná celá třešeň téhle marmeládě moc sluší. Nechávám ještě na plameni a nastrouhám kůru z vykartáčovaného, osušeného citronu - jen tu žlutou svrchní vrstvu. Pak přiliju citronovou šťávu,  kousky citronové dužiny také nejsou na závadu, naopak.

Z uvedeného množství cukru odeberu menší část, tak 50 gramů do misky a smíchám s Gelfixem. Toto  vsypu do třešňového pyré a rychle rozmíchám. Teprve poté dosypu zbylý cukr s kyselinou citronovou, důkladně promíchám a nechám ještě chvilku bublat. Můžete provést i zkoušku želírování (stačí kápnout lžičku marmelády na studený talířek, pokud nestéká a chová je jako marmeláda, nikoli jako sirup :-) je hotovo). Seberu lžící případnou pěnu - jinak by se marmeláda brzy kazila a už můžu plnit do skleniček. 


Dávám pozor, aby se neušpinilo hrdlo sklenice, pokud ano, otřu čistou utěrkou, rychle uzavřu a nechám pár minut stát dnem vzůru, tak aby se hezky chytilo víčko.

Vaříte také marmelády? Jaké?



4 komentáře:

  1. Mě se hrozně líbí ty štítky na skleničkách ! :) Jinak my už máme víc jak dva týdny po třešních :/ :D Třešňový marmelády neděláme, ale já jsem si letos zavařila strašně moc sklinek s třešněma :) Marmelády děláme jahodový, meruňkový, a snad uděláme aji švestkový a špendlikový :)

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda, že zrovna došly třešně, protože to zní lákavě :/
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  3. Škoda, že už třešně nemáme, jinak bych ji zkusila :(

    OdpovědětVymazat
  4. Jsi moc šíkovná, musela to být mňamka! :))

    anotherdominika.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .