7. června 2013

.....vyrobím přírodní sýr typu "Lučina"


Je to tak neuvěřitelně snadné, že nemůžu uvěřit, že jsem to nezkusila už dávno. Již dříve jsem sice měla v plánu zkusit domácí přírodní sýr, ale měla jsem obavy, že mi to nepůjde a tak odkládala a odkládala a pochlapila jsem se až nyní.




Přitom výroba tohoto naprosto nejjednoduššího sýra je opravdu hladce. Potřebujeme k tomu pouze kvalitnější velký bílý jogurt 500g (použila jsem osvědčenou Hollandii), kyselou smetanu a trochu soli



V první řadě jsem si smíchala v míse všechny suroviny (jogurt, smetanu a sůl) a mezitím jsem dala na sporák do hrnce s vodou vyvařit plenu, kterou budu potřebovat na přecezení. U takhle čerstvého sýra nevím jistě, jestli je potřeba vyvařovat, ale jeden nikdy neví, a není to skoro žádná práce, tak jsem to raději udělala. 



Do hrnce jsem položila cedník, resp. větší síto, přes něj vyvařenou plenku místo plátýnka a nalila tam s pomocí stěrky připravenou směs. 



Překryla jsem cípy plenky, talířkem a zatížila kilovým balením cukru, aby přebytečná voda odkapávala dolů přes plenu a cedník do hrnce. Nechala jsem takto přes noc na lince odpočívat, ráno jsem přesunula ještě asi na deset hodin do lednice a odpoledne po příchodu z práce jsem celá natěšená rozbalila sýrový balíček. 



Je to paráda! Na rohlíku chutná malým a na křupavém chlebu zase velkým. Chuť je prakticky navlas stejná jako Lučina, možná o krapítek lepší :-).


Není to vůbec nic těžkého a výsledek je úžasný. Pokud také milujete Lučinu a máte  doma jogurt a smetanu, dejte se do toho!





6 komentářů:

  1. Mňam! Samotné domácí přípravy jsou nejlepší- přesně víš, jaký je obsah :) Paráda!!

    littleann5.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za milý komentář.
      Je to tak, domácí výroba je k nezaplacení, navíc je to občas i trochu dobrodružné a napínavé. Člověk totiž nikdy dopředu neví, jak to dopadne a co z toho nakonec bude :-)

      Vymazat
  2. My to děláme s normální smetanou. Potom dochucujeme drceným kmínem a pažitkou a to je taky super!:-)

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .