15. února 2016

.... peču báječné housky podle Dity P.




Je fakt, že jsem sama sobě slíbila, že omezím spotřebu bílého pečiva a opravdu to dodržuji. Ale pokud se jedná o tyhle Ditiny housky, velmi ráda udělám výjimku. Tohle je totiž nebeské pečivo. Houskových receptů jsem vyzkoušela už mnoho, ale tento je rozhodně nejlepší, můžete mi věřit.

Potřebujeme:
500 g hladké mouky
lžičku cukru
lžičku soli
1/2 kostky čerstvého droždí
2 deci vlažného mléka + asi 3 lžíce navíc
3 lžíce měkkého sádla
3 lžíce dobrého bílého jogurtu
bílek z jednoho vajíčka
nějaké to sypání - hrubozrnnou sůl, mák, kmín nebo světlá sezamová semínka


Nejprve zaděláme těsto, a to buď lenivě všechno dáme do pekárny, nebo hezky v ruce. Já to střídám jak se mi chce a jak jsem zrovna ve formě. 
Pokud zadělávám klasicky v míse, nasypu do ní nejprve mouku, v ní udělám důlek pro droždí, cukr a trochu teplého mléka, maličko promíchám a nechám v  důlku vzejít kvásek. Nač špinit další misku, že? :-)
Když kvásek vzejde, přidám zbytek mléka, sádlo, jogurt, sůl a bílek a ze všeho vypracuju krásné, hladké těsto. Nechávám kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. 
Poté těsto rozdělím na 12 stejných dílů. Z každého vyválím dlouhý válec, rozdělím na tři dílky a upletu copánek. Konce hezky podhrnu dospod, aby to vypadalo úhledně a nechám na plechu ještě 15-20 minut dokynout. Pak už jen pomašluju žloutkem zbylým z přípravy receptu (ředím trochou mléka) a bohatě posypu solí, kmínem, mákem nebo sezamem, co má kdo rád.

Pečeme v hodně předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25 minut krásně dozlatova.



Housky nádherně domácky provoní celý byt, pomůžou k domácí pohodě a  působí jako balzám na pocuchané nervy. Zkrátka a dobře, není na světě lepšího  antidepresiva než vůně linoucí se ze zapnuté trouby.



Dobrou chuť!


6 komentářů:

  1. Vypadají krásně :) Jednou jsem zkoušela udělat ''rychlohousky'' podle receptu Ládi Hrušky, no nic moc teda :D Pak jsem měla v plánu udělat je ještě jednou, ale z jiného receptu, ale zatím jsem se k tomu nedostala. Tenhle recept se mi líbí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlas ze jsou skvele, taky je obcas pecu ;-) stridam par receptu

    OdpovědětVymazat
  3. Domácí housky podle Dity P.,nejlepší ,které existují,prostě vynikající.Jednoduché,rychlé a skvelé.Děkuji paní Dito

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji pěkně za váš čas i skvělý recept. Pokračujte prosím 🙏

    OdpovědětVymazat
  5. Housky od Dity P. jsou super. :) Peču je přesně podle ní. Navíc jsme měli před pár lety tu čest a sdílet s paní P. stejný resort, ve kterém jsme byli na dovolené. Tak jsem jí tam šel poníženě poděkovat, ale nemám tohle moc rád. :) Ale byla strašně příjemná a sympatická. Dokonce mi dala i pár soukromých tipů. Ale nechtěl jsem ji rušit. :) Nakonec ta dovolená pro nás neskončila nic moc, protože si manželka vymkla kotník, ale naštěstí to cestovní pojištění zajistilo a vše proběhlo v pořádku. :)

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .