5. listopadu 2015

.... navštívím jednodenní seminář o vztazích a sexualitě


Dnešní článek nebude o vaření, nebude ani o vyrábění dekorací ani o dětech. Nene, dnes budu psát o vztazích, lásce a o tom nejpřirozenějším způsobu, jak lásku mezi mužem a ženou projevit.


Tak tedy. Znáte Denisu a Richarda? Ve světě vztahů, doteků, sexuality a tantry jsou totiž docela pojmem. Prvně jsem je viděla asi před rokem tuším v pořadu Sama doma, zaujali mě svým přístupem, rétorickou zdatností a především empatií a zkušenostmi na poli vztahů. Začala jsem je sledovat a potom, tomu asi nebudete věřit, jsem jejich Jednodenní seminář Uzdravující a oživující magická síla sexuality věnovala manželovi k narozeninám.









No jasně, mohli jsme jet i na víkendový či delší kurz, ale pro začátek jsme zvolili levnější, nenápadnou a takovou jakoby ochutnávkovou variantu jednodenního semináře.


Jste zvědaví, jak probíhá taková akce? Očekávali byste polonahé hostesky, vonné tyčinky, olejíčky, podmanivou hudbu a saténové polštáře? Čekáte něco podobného jako v Eyes wild shut? :-) Tak to budete zklamaní... Akce se konala v krásném světlém tanečním sále Na Marjánce.

Zúčastnilo se ho asi 60-80 lidí, většinou partnerských dvojic, ale i pár jednotlivců. Všichni kompletně oblečení, příjemně naladění a tak jakoby zvědavě ostražití.



Po příchodu jsme se zaregistrovali, doplatili zbytek zálohy, dostali srdíčkové náramky, našli si místo k sezení a čekali. Oba instruktoři mají dar práce s lidmi, přišli dobře naložení, pozitivní. Z Denisy sálala ženskost a Richard sršel humorem.







Na úvod jsme se měli seznámit s lidmi sedícími ve stejné řadě. Měli jsme se vzájemně představit a podat si s nimi ruku. Tááák a teď už nejsme cizí, narušili jsme svou komfortní zónu, trochu z ní popolezli a pustili k sobě neznámou osobu. Páni, pro bezkontaktní typy jako jsem já, nic příjemného. Ale dala jsem to :-)


Zpočátku se mluvilo na jevišti o důležitosti vztahů. O tom jak nesmírně zásadní je, aby vztah mezi partnery byl co nejkrásnější a taky o tom, že to dá docela práci. Na rozdíl od pohádek, nekončí všechna ta dřina a úsilí svatbou. Kdepak svatbou to teprve začíná a všechna ta pravá úskalí, rutina, nemoci, nesnáze či pochyby a možná i nevěry zaručeně přijdou.To si buďme jistí. Čím pevnější je vztah ve dvojici, tím lépe se vypořádají s životními nástrahami.





"Řekněte, kdo z vás si myslí, že rodiče měli/mají báječný vztah, jsou pro vás v tomto vzorem a přejete si mít přesně takové partnerství?" Tuhle otázku nám položili Denisa s Richardem a schválně, kolik lidí zvedlo ruku? Asi šest, možná osm.
Já rozhodně ne, chraň nás pánbů, abychom na tom byli jako moji rodiče!


Tak to vidíte a stejně tak, jako my hodnotíme soužití našich rodičů, budou jednou hodnotit naše děti to naše. Vlastně, nejspíš to už dělají teď. Jakkoli jsou malé, vnímají velmi dobře, jestli se rodiče mají rádi a jak moc.

Známe čtyři typy partnerského soužití, co se týče fyzična a komunikace:

1) ti, kteří spolu báječně vycházejí, komunikují, na všem se shodnou, ale sex je na houby

2) ti, kteří se neshodnou na ničem, komunikace vázne, ale v posteli je to jeden velký ohňostroj

3) ti kdo mají obojí super (tak to je samosebou ideální :-)

4) a konečně ti, kdo mají oboje hrozné (no počkejte, fakt, i těch tam dost bylo)


Podle Denisy mají mnohem větší šanci na udržení vztahu páry, kteří spolu žijí aktivním a naplněným sexuálním životem a komunikace třeba i trochu hapruje... než ti, kteří si spolu pokecají jako staří kamarádi, všechno zvládnou, ale jejich v posteli vládne chlad. Sexuální prožitky, intimní život a fyzická blízkost jim totiž prý dalece nahradí a vyplní, to kde mají třeba rezervy. Jinými slovy, po vášnivé noci vám bude putna, jestli někdo zapomněl vynést koš. Zase! :-). Ale pokud ten koš zapomíná vynést člověk, se kterým jste už půl roku nic neměli, nejspíš vás to vytočí doruda.


Vzájemná partnerská intimita a blízkost prý naladí pár na stejnou vlnu a vnáší radost i do všech ostatních životních sfér. Naplněný sexuální vztah pomůže zlepšit pracovní výkony, soustředění, vztah k dětem i příbuzným. No neberte to!


Nemohla jsem v této souvislosti dostat z hlavy Elán a jejich legendární písničku:




Ovšem podle Denisy a Richarda nemusí partnerský sex představovat vždy jen to, co vidíme ze všech stran, v časopisech nebo v televizi po desáté. Tedy žhavé, roztoužené, žádostivé výbušno. Naopak to může být pomalé, nenápadné, pozvolné spojení provázené jen minimálním pohybem. Vědomé milování, to je téma, o kterém se hodně hovořilo. Milostný akt založený na tomto velice pozvolném spojení. Tímto způsobem lze prý spojení prodloužit na celé desítky minut, hodiny či dokonce celé noci. Poznáváte prvky tantry? Je to tak, pouze bez toho duchovního učení kolem, tantra čistě z fyzického pohledu.


Další zajímavým tématem byla tzv. měkká penetrace. To je pojem, že? Vyjadřuje spojení muže a ženy klidovém stádiu. Vyžaduje větší množství lubrikantu, ale prý to jde. Zkrátka a dobře ke spojení dojde bez ztopoření a čeká se co přijde. A víte co? Prý to přijde a bývá to veliký zážitek.


Mluvilo hodně o tom, být v souladu se svým tělem. Znát své tělo, přijímat jej a umět jej řídit. Dokonce prý některé ženy jsou natolik se svým tělem sžité a v kontaktu, že praktikují tzv. "volnou menstruaci". Tento pojem jsem slyšela poprvé a za mě si trošku odporuje s jeho obsahem. Spíš bych řekla, že je to menstruace řízená. Jde totiž o to, že volně menstruující žena dokáže svou dělohu a ženské orgány vnímat natolik, menstruační krev vylučuje kdy sama chce (samozřejmě v rámci cyklu). Nepotřebuje tedy žádné dámské hygienické potřeby, jednoduše krvácení zadrží a prostě se pak vyprázdní například na záchodě, podobně jako při močení.


Hojně se probíraly odlišnosti mezi mužem a ženou. Denisa s Richardem vidí ženu jako bytost emocionální, tvůrčí, intuitivní, soucitnou, inspirativní, sdílející, přijímající a naplňující (ženy naplňují spíž, ledničku, svou šatní skříň, naplňují své blízké a samy jsou doslova naplňovány při fyzickém spojení.

Muž je naopak bytost aktivní, dynamická, rozhodná, lovící, testosteronová a jeho funkcí je vyprazdňovat. A to, jak tu ledničku :-) (kterou žena plní zásobami), tak sám sebe při milostném aktu.

Muži a ženy jsou rozdílní i v příjímání potěšení a v preferencích tempa. Ženy obvykle mají rády romantickou atmosféru, květiny, překvapení, procházku po pláži, dobrou večeři, tanec, povídání, svěřování, sprchování a pak možná může k něčemu dojít. Muž je schopen a mnohdy velmi ochoten jít přímo k jádru pudla. Neeee, že by se jim to romantično předtím nelíbilo. Líbí, ale není to nezbytné, aby se dostali do nálady. Stejně tak na fyzické rovině, podle Denisy a Richarda ženy uvítají, když se muž věnuje jejich obličeji, vlasům, šíji a ramenům. Pusinky, hlazení ve vlasech, po tváři či masáž ramen jsou činnosti, které ženu otevírají a činí ji přístupnou dalšímu sbližování. Muži jsou dle Richarda naopak rádi, když se žena věnuje s citem a nasazením přímo jejich přirození. Pusinky na krk a uši jsou fajn, ale tou dobou si prý muži v duchu říkají "nííííž holka, musíš níž!".
No, ono to zní divně, ale měli byste vidět muže přítomné v sále, jak přikyvovali :-)

Obecně všechny příklady chování mužů a žen způsobujív řadách posluchačů potutelné uculování i výbuchy smíchu. Partneři se vzájemně pošťuchují, častují se významnými pohledy "jojo, to jsi celá ty" nebo "jako bych tě viděla". Podobné reakce bývají k vidění při sledování legendárního divadelního přestavení Caveman. Jestli jste neviděli, určitě doporučuju navštívit, a to nejlépe v páru. :-)




Z praktických úkolů jsme se učili zklidnění a společnému soustředěnému dýchání a také jsme spolu tančili.

Líbí se mi, že oba instruktoři v duchu pozitivního přístupu doporučují hledat na partnerovi to hezké. A tedy jsme jednu chvíli dostali úkol, sepsat to, co máme na tom druhém nejraději, pište co vás napadne. Všichni začali psát a psali a psali a psali. A Richard říkal:" Hmmm, vy ještě píšete, je toho hodně co máte na sobě rádi... tak pište pište." A dvojice pořád psaly a psaly. Rozuzlení nebylo nijak překvapující. Úkolem totiž bylo, abychom si pak navzájem řekli pět nejdůležitějších věcí, kvůli kterým milujeme svého partnera.

Díky tomuto cvičení už vím s jistotou, že mě manžel miluje protože:

-krásně voním
-jsem zábavná
-výborně vařím
-krásně se starám o holky
-a mám s ním svatou trpělivost
:-)

Tohle byl nejkrásnější moment celého semináře, říkat a poslouchat hezké věci. Dívat se kolem sebe na další dvojice, které si také špitají zase ty své jedinečné komplimenty.


A jak tedy zlepšit své partnerské soužití? Co jsem si odnesla za poznatky? Kromě těch fyzických věcí, jako je společný dech, zpomalení, vnímání svého těla apod. jsou tu ještě emoce. Muži nás prý milují jako emocionální bytosti. Čím divočeji žena projevuje své pocity, emoce a vášně, tím odvazovější je v sexu. Jak v sobě najít divokou ženu, to dokáže zodpovědět třeba zajímavá knížka Cesta nespoutané ženy.






Muži zase mají nechat promluvit svůj testosteron. Hecnout se a cvičit fyzickou sílu, hledat své limity a zachovat si svou mužskou přímočarost.
MimochodemRichard pořádá školení i přímo pro muže. Projekt jak posílit svou mužnost. Gladiátor. Nemohla jsem se ubránit vzpomínce na fantastický film Magnolia s parádním Tomem Cruisem v  legendární roli školitele.

 

Je toho hodně, co jsem se dozvěděla, postupně si ty informace sedají, tak snad jsem na nic zásadního nezapomněla.


Co říkáte na takový seminář? Šli byste? A šel by partner?


8 komentářů:

  1. Pěkný článek. Takový pohled do skutečného prožití určitého akce je hodně poučný :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je supr článek! (a to s tím vynesením koše.. to znám... :))) )

    OdpovědětVymazat
  3. Perfektní článek, díky, že ses s námi o akci podělila. Nikdy před tím jsem o něčem podobném neslyšela. Mě by asi nenapadlo se takového semináře zúčastnit. Ze čtyř typů párů jsme asi dvojka a když už nějaký seminář, tak spíš na vylepšení komunikace. A taky více hlídání by to chtělo, protože těch ohňostrojů je se třemi dětmi pomálu :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasný článek, na ten seminář chci. Můžu se zeptat kolik stál a kde seminář byl?

    OdpovědětVymazat
  5. Super díky za inspirativní čtení. To je moc hezké něco takového věnovat muži k narozeninám. Tedy za předpokladu, že je v tomhle muž stejně naladěný, ale potom to může být pro ten vztah strašně moc přínosné. Já třeba dostala od může poukaz na takovou párovou masáž a taky nám to dalo moc, ale tohle mě taky moc zajímá.

    OdpovědětVymazat
  6. Jako proč ne. :) Já si myslím, že bychom v sobě měli vlastní sexualitu podporovat. A je jedno, jak to budeme dělat. Ale prostě se tak nějak cítit žensky. Já si občas koupím nějaké pěkné prádlo, třeba sexy lingerie, a tím překvapím manžela. :) Myslím, že to tak nějak přirozeně a hlavně efektivně podpoří náš vztah. Těžko se mi pro to hledají slova. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky jeden set sexy spodního prádla, které nosím na naše chvilky s manželem. Na běžné nošení to moc není. Necítím se v tom zrovna dva krát pohodlně. Zvykla jsem si na bavlněné kalhotky a bezešvé zpevňující podprsenky a jakmile si vezmu něco jiného, tak to prostě není ono :-D .

      Vymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .