6. srpna 2015

.... utluču doma vlastní máslo

Tenhle článek je o tom, jaká jsem nešika, o tom, jak z nepodařené věci může nakonec být úspěch a hlavně o Robinsonu Crusoe. Četli jste Robinsona? Aby ne! Já ho jako dítě milovala. Ale přiznám se, že nikdy nedočetla. Bavilo mně to totiž, pouze dokud hospodaří na ostrově. Jakmile se schyluje k záchraně, už  ztrácím zájem. Mě totiž hrozně fascinovalo, jak si uměl poradit, dokázal se o sebe postarat a na ostrově se vlastně skvěle zařídit. Víte, on Robinson byl vlastně takový kulinářský, hobby a DIY nadšenec. Z donucení, ale i to se počítá. Pamatujete, jak úplnou náhodou utloukl máslo? Běhal po kopcích s mlékem v provizorní nádobě a tím poskakováním se mu dočista zdrclo. Už už ho chtěl zklamaně vyhodit, ale ejhle, ono to máslo. No a přesně skoro totéž se stalo mě :-)



Ani nevím, jak na tohle napsat návod. Zkusím takto.

Jděte do obchodu, kupte si vysokoprocentní smetanu ke šlehání, těšte se, že si uděláte dezert nebo šlehačku do kafe! Dejte ji doma do robotu, šlehejte, pozorujte hrající si děti, kočku spící na okně a ptáky ve větvích.... šlehejte. Proč to pořád nechce ztuhnout? Budeme šlehat dál. Zazpívejte dceři písničku z Ledového království - dnes už po třicátésedmé, šlehejte.... šlehejte... koukejte chvilku doblba a šlehejte. Kuk do mísy. Sakra, co to je? Já to přešlehala, no podívej se na to! (zavolejte manžela a nezapomeňte u toho klít, láteřit a bědovat - co si dám teďka do kafe, já ubohá)! Musíte také náležitě  štítivě pozorovat přešlehanou zdrclou hmotu a vytrvale skuhrat. Teď přichází manžel, jeho úkolem je zhodnotit situaci a zvolat "Heleee, máš z toho máslo, no!" Tadáááááá. 

Aneb přešlehaná šlehačka nemusí být nutně konec světa! Takže tedy, to co nám vzniklo tekuté je podmáslí a ta tuhá část je pravé, doma ušlehané máslo. Pak už stačí jen přes síto a utěrku obsah přecedit, podmáslí si nechte, bude se hodit třeba na koláč. Máslo je potřeba důkladně propláchnout ve studené vodě a pak už jenom vytvarovat. Nemáte-li formu, jakože ani já nemám, udělejte si pěknou rustikální hrudku. Nebo můžete použít silikonové formičky na muffiny. 


Možná se ptáte "a vyplatí se to?" Finančně asi ne, ale je to sranda a ta znamená víc než peníze! 

PS: Kafe s kopcem šlehačky sice nemám, ale zase si dám skvělej chleba s máslem. A ten je podle mého základem domácí kuchyně! :-)


Mějte krásný den. 
Jo a dočetli jste Robinsona? Prozradíte mi, jak to nakonec dopadlo? :-)


4 komentáře:

  1. Taky už jsem párkrát přešlehala.-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to koukám! Nevěřila bych, ze je to tak jednoduché:-) Tvůj popis me pobavil, taky tak někdy vařím/peču:-)

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .