8. října 2014

... vyrobím šípkový sirup podle Apetitu

Podzimní procházky přímo lákají k syslení všemožných darů přírody. Při jedné takové nedělní vycházce se nám podařilo nasbírat něco šípků a tak jsem se s chutí pustila do přípravy šípkového sirupu podle aktuálního říjnového Apetitu



Pro jeho výrobu je zapotřebí:

1kg šípků
350 g cukru 
a voda

Přiznám se, že můj odhad váhy šípkových plodů byl mizerný. Nakonec jsme byly rády za 800 gramů. 


Nasbírané šípky je zapotřebí nejprve dobře omýt. Toho se moc ráda zhostila Adélka, která má momentálně nějaké mývalí období, co najde, to vykoupe. Takže na tuhle práci se hodila úplně báječně.  Až jsem jí nakonec musela omyté šípky vzít skoro násilím, jinak by je propírala ještě teď :-)

Podle Apetitu se mají plody nahrubo nakrájet. Tak já nevím, jestli jste to někdy zkoušeli, ale překrojit šípek není velká sranda. Já jsem navíc s nožem docela nešikovná až nebezpečná. Proto jsem po napínavém překrájení asi třiceti šípků všechny sesypala za hlasitého láteření do drtiče a posekala  je několika krátkými pulzy sekáčku. Bylo to raz dva a nakonec bez úrazu. 

Poté se šípky přelijí dvěma litry vařicí vody, nechají se přivést k varu a pak 15 minut odstát. Po uplynutí této doby jsem tekutinu přecedila přes několikrát složenou bavlněnou plenku  do většího hrnce.  Dužina se vrátí zpět na sporák do původního kastrolu a opět se zalije asi 1.5 litrem vařicí vody a zase nechá nějakou chvíli odstát. Získaná tekutina se  přecedíme k té první, šípkovou dužinu můžeme vyhodit a vrhneme se na redukování

V první chvíli jsem byla docela vyplašená, protože jsem v hrnci na sporáku měla víc než tři litry hodně hodně světlé kapaliny, která ani vzdáleně barvou nepřipomínala požadovaný sirup. Nicméně v Apetitu píší prudce svařit na 1 litr, tak jsem uposlechla a řádně zatopila pod kotlem. Svařování takového množství na pouhý litr docela trvá a mám dojem, že tolik šípkové vůně jsem nenainhalovala dohromady za celý život. 

Nakonec se podařilo kapalinu zdárně zredukovat, přisypala jsem 350 gramů cukru, rozmíchala, sebrala navrchu pěnu a hotový sirup přelila do lahve. 


Vynaložené úsilí za to rozhodně stálo, protože odměnou mi je opravdu lahodný šípkový sirup, který chutná jak Adélce samotný po lžičkách, tak mě naředěný horkou vodou a trošku doslazený medem. Dle Apetitu je vynikající i ředěný perlivou vodou, jako šípková limonáda. Věřím tomu a být o trošku teplejší počasí, určitě to zkusím, prozatím si užíváme horkých verzí šípkového sirupu. :-)





1 komentář:

  1. Prave vcera som dorobila sipkovy lekvar. Cela kuchyna je od sipkov. Babrala som sa s tym snat 6 hodin, zaspinila 100 hrncov, lyzic a kde coho, ale je to moj oblubeny, tak aj ked som vedela co ma caka, tak kazdy rok sa jeden den potrapim.. Sirup som este nikdy nerobila. Vyskusam urcite.

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .