20. května 2014

... připravím sladký dezert Crème caramel

Tento nádherný působivý dezert můžete dostat v lepších restauracích za hříšné peníze. Nebo si jej můžete spáchat doma za hubičku :-)


Protože jsem v současnosti nemocná a výlety do restaurací nepřichází v úvahu, musím si zkrátka luxusní sladkosti vyrobit doma. Dejte se do toho se  mnou. Tento dezert vypadá složitě a pracně, ale nic to není.

Suroviny: 

na karamel:
trochu vody a cca 100 g cukru

na krém: 
1 žloutek
1 celé vejce
50 gramů cukru
citronová kůra
vanilka nebo vanilkový extrakt
200 ml smetany ke šlehání
a malý hlt brandy, já jsem z nedostatku surovin musela vystačit s rumem :-)

O tom, jak na karamel jsem psala v článku o Zlatém sirupu.


Tedy úplně klasickým způsobem připravte karamel a zatímco vám bude zlátnout na plotně, připravte si formičky a krém. Hodit se budou jakékoli malé mističky nebo třeba silikonové košíčky na muffiny.

Na krém si do mísy vyklepněte vajíčko + jeden žloutek (bílek si nechte stranou na pusinky nebo Pavlovu :-).
Přidejte smetanu ke šlehání, cukr, citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku nebo lžičku extraktu a ždibec brandy nebo rumu, jste-li jako já :-) a metličkou promíchejte, je to raz dva. 

Hotovým  horkým karamelem pokryjte dno každé formičky cca 1-2 mm tenkou vrstvou a trošku karamelu si slijte stranou na výrobu zdobení. Doporučuji ho opravdu někam odlít, on v tom horkém hrnci jinak pořád ještě karamelizuje a snadno by se vám spálil.




Na vrstvu karamelu nalijte připravenou žloutkovo-smetanovou směs, přeskládejte do vyššího pekáče a mezi formičky nalijte horkou vodu, tak aby nádobky byly cca do poloviny výšky ve vodní lázni. Šup s tím do trouby tak asi na 45 minut při 160 stupních.


Po uplynutí této doby vložte celé formičky i s obsahem do lednice a nechejte pořádně vychladit.

Zatímco se krém ve formičkách peče, můžete si se zbylým  horkým tekutým karamelem zablbnout a pomocí lžičky vytvořit na pečícím papíře efektní ozdůbky. Ty dodají hotovému dezertu profesionální tečku :-).

Po řádném schlazení už stačí jen obsah obkroužit třeba příborovým nožem, aby šel lépe ven z formiček. Vyklopit na talířek a ozdobit snítkou máty s připraveným ornamentem ze ztuhlého karamelu. 


Dobrou chuť!


2 komentáře:

  1. teď opravdu lituji toho, že karamel zrovna moc nemusím, ale vypadá to luxusně :)) http://chilli-chocolate.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Výměna kdekoli Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .