16. února 2014

... nachystám panáky s čokoládovo-mátovým krémem

Nikdy není tak špatně, aby to čokoláda nemohla vylepšit :-). Souhlasíte? Já ano. Osobně proto čokoládu dávám, kam to jen trošku jde, jako prevenci, rozumíte?  A tenhle skvělý hříšný čokoládový dezert, ten musí rozveselit každého.



Prvně jsem na tuhle báječnou sladkou tečku narazila v jednom starším čísle Apetitu, jako nápad na svatební hostinu. Servírovali tam tento krém v roztomilých malých čajových hrníčkách. Krásně to vypadalo, akorát jsem se nějak nemohla zbavit utkvělé představy čokoládového fleku na bílých svatebních šatech. Znám se! Takže pro nešiky mého druhu,  na svatbu raději ne, kdežto na párty, to tedy prosím ano!


 Pro cca 4 malé hrníčky nebo asi 12 panáků je zapotřebí:

125ml smetany ke šlehání
100 ml plnotučného mléka
2 sáčky mátového čaje (zkusila jsem místo mátového i Earl gray a přiznávám, že máta je rozhodně můj favorit)

200 gramů čokolády (dle chuti, ideálně 50:50 bílá a tmavá)

Příprava se moc neliší od horké čokolády a trvá sotva pár minut.

Smetanu společně s mlékem a čajem přivedeme téměř k varu, vypneme a necháme čajové sáčky vylouhovat.


Než se čaj vylouhuje, můžeme se věnovat nalámání čokolády. Doporučuju pro tento účel metodu Jamieho Olivera, která se nejvíc zamlouvá Adélce. Jde o to vzít novou tabulku čokolády a ještě NEROZBALENOU s ní párkrát pořádně majznout o hranu stolu. Pravda, nenaláme se na moc úhledné kostičky, ale je to v cuku letu a na rozpouštění ve smetaně ideální.....a vlastně taky na odbourání stresu. Uvidíte, jak vás to bude bavit!



Pak už stačí jen smetanu s čajovou příchutí smíchat s nalámanou čokoládou a to tak dlouho a poctivě dokud se zcela nerozpustí. 

Hotovou směs už pouze přelijeme do hrníčků nebo právě do panákových skleniček a po několikahodinovém zatuhnutí v chladu ozdobit mátou a nastrouhanou čokoládou. 


Pokud použijete plastové panáky, můžete je klidně nafasovat po párty hostům jako výslužku, zajistíte si tak, že Vás budou jako hostitelku blahořečit ještě doma :-)

Dobrou chuť!


2 komentáře:

  1. Mňam mňam, vypadá to výborně!
    Na mém blogu právě probíhá giveaway, budu moc ráda, když se také zapojíš > http://www.chicoco.cz/2014/02/giveaway.html ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam :) K tobě musí být radost chodit na návštěvu!

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .