30. listopadu 2013

...... vytvořím perníkový adventní věnec a roztomilé domečky

Však už je načase. Co nevidět zaťuká na dveře první adventní neděle a já bych byla hodně smutná, kdybych si nemohla zapálit první svíčku na věnci. Společně s Adélkou, mou švagrovou Terezkou a poctivou zásobou svařáku jsme se včera pustily do řádění s adventními věnci.




Na přípravu jsem použila klasické perníkové těsto. Vyválela nepříliš natenko, možná necelý centimetr a  obyčejný talíř mi posloužil k vyříznutí velkého kruhu. Vnitřní kruh jsem obkroužila pomocí porcelánové misky. Osvědčilo se mi v tomto případě vykrajovat až přímo na plechu. Ukázalo se, že přenést vykrojený kruh na plech v dokonalém tvaru je zhola nemožné. Takže poté, co jsem z původního úhledného kroužku na plech donesla ovál, elipsu, bohapustý zmuchlanec či ležatou osmičku mě konečně trklo, že tahle tedy ne a vykrajovala jsem hezky až na plechu s pečicím papírem. 

Věnce i domečky jsou po upečení potřené žloutkem a zdobené opět klasickou bílkovou polevou (bílek, moučkový cukr a citronová šťáva a šlehat nejlépe ručně až do zemdlení :-)). Větší plochy jsme natíraly polevou více zředěnou citronovou šťávou pomocí štětce. Tečky a čárky vytvářím obyčejným mikrotenovým sáčkem s ustřiženým růžkem. 




Tentokrát jsem v Apetitu od paní Brýdové opsala fintu s namáčením perníčků s neuschnutou polevou do cukrářských perliček a vypadá to prostě božsky. Hustou polevou jsme nalepily dekorace, badyán či skořici a čajové svíčky.


Přinám se, že perníková chaloupka je nad moje síly. Protože jsem typický běžec na krátké tratě, dělám jen přední stranu domečků.



Okýnka  jsou vytvořena pomocí vitrážové bonparové metody, kterou jsem rovněž odkoukala u paní Brýdové a už několik let s tímto dekorováním sklízím ovace
Nazdobené domečky opřu o svíčku ve skle a nechám teplé světlo zářit srkz okénka. 

Hotovo :-)



Ještě jsme s Adélkou vyrobily krásné něžné perníkové andílky a chystám se na adventní kalendář.... a pak už asi letos nechám perníčky perníčkama :-)

A co vy? Už máte nachystaný adventní věnec?


5 komentářů:

  1. Po perníčkách se můžu umlátit! Mňam! A parádní nápad s tím adventním perníkovým věnečkem :-)
    Bebe
    Růžový chroust

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? To jsem ráda, u nás doma jsou perníčky hodně vděčné. Na Vánoce, Velikonoce, oslavy narozenin.... nebo jen tak, když je dlouhé deštivé odpoledne, zkrátka furt :-)

      Vymazat
  2. ten věnec je krásný! :) letos jsem se na to pěkně vykašlala :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-)
      aaale ještě je spousta času to dohonit. Já většinou honím výzdobu až vpůli adventu, to jenom letos jsem se nějak pochlapila :-)

      Vymazat
  3. Moc pěkné, skvělý nápad! Jeden věnec by se mi hodil domů :-)

    Stylová Giveaway

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .