28. listopadu 2013

.... provoním byt jablky pečenými v jablečníku

Jablečník neboli pícka na jablko je už několik let jedním z mých nejmilejších úlovků z hrnčířských trhů v Nelahozevsi. Původně jsem se obávala, že se z něj nakonec stane další zbytečnost do domácnosti, která se mi po pár týdnech omrzí. Ale neomrzela. Stále je mým věrným společníkem právě podzimní a zimní dlouhé večery.


Celé kouzlo je tvořeno pouhou čajovou svíčkou, nakrájeným jablkem a kořením. 
Do misky nakrájím na kousky jablko, zaliju troškou vody, přidám cukr či med a skořici. Do spodní části vložím zapálenou čajovou svíčku a pak už si jen užívám nádhernou vůni  a po hodině až dvou si můžu dát skvělá pečená jablka.

Kromě překrásné vůně a výsledného pochutnání vydává i krásné hřejivé světlo. Většina jablečníků má v dolní části rafinované otvory, kterými proniká světlo svíček a vytváří  na zdi efektní obrazce. 

V pícce lze upéct jablko i vcelku pouze s vyříznutým středem a do otvoru po jádřinci vložit cukr, skořici nebo rozinky a zalít troškou vody, třeba i s rumem


Bezvadný výsledek jablečník přináší i s jiným ovocem, například hruškami nebo švestkami. 

Jestli třeba ještě váháte s vánočním dárkem například pro kamarádku nebo sestru, krásné jablečníky najdete na Fleru.

A jaké jsou vaše radosti pro zimní dlouhá odpoledne a večery? 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .