3. června 2013

.... upeču populární makovec


Kdysi jsem na netu narazila na recept na makovec do domácí pekárny. Párkrát jsem to tak zkusila, ale nějak mi hrozně vadil ten hranatý chlebový tvar, ukrojit si krajíc makovce mi bylo nějak proti mysli. Navíc ho do té pekárny bylo stráááášně moc a u nás žádnej velkej další žrout sladkostí kromě mě není......Taaaaaaakže jsem původní recept vydělila dvěma a dělám makovec z poloviny, buď do dortové formy, nebo do u mé dcery velmi populární, IKEA koníkové formy.

Suroviny:
1/2 hrnku mléka
1 vejce
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mletého máku
1/2 hrnku cukru krystal
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva (klasika prdopeč :-)

Na makovci celkem není co řešit, první se utře vajíčko s cukrem.
Postupně se přidají ostatní přísady, olej, mák, mléko, mouka a prdopeč, občas přidávám i rozinky.


Celé se to pořádně umíchá metličkou, vůbec člověk udělá dobře, když si na to sežene kvalifikovanou odbornou pomoc, výsledek je pak zaručen. 



Naliju do dortové formy a dám do předehřáté trouby na 170C tak asi na 30-40 minut, hlídám. Tentokrát jsem po upečení a vychladnutí ještě pocukrovala tečkovaně přes šablonku.


A výsledek je zase jiný než koník se šlehačkovou hřívou, takový dospělejší a decentní. 



Máte rádi makovec? Jak se Vám líbí tohle provedení? 











5 komentářů:

  1. Ahoj, musela jsem se k Tvému blogu hned připojit, protože mi přijde skvělý. Prošla jsem několik článků a klobouk dolů, velmi zajímavé tipy a čtení, budu se sem ráda vracet, děkuji Ti moc za inspiraci, hned zítra zkusím vlastní cukrové kostky a bambulkové záložky, boží!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééé, moc děkuju Péťo, od Tebe mě taková pochvala obzvlášť těší!

      Vymazat
  2. Díky za tip na recept, vypadá dobře! Kuchařinka je úžasná:-) Taky mám podobnou doma, občas si říkám, že už si budu moct brzy hodit nohy na stůl a jen se dívat, jak jí to jde od ruky:-)

    OdpovědětVymazat
  3. PS: Zruš si to potvrzování komentářů slovem a číslem, je to opruz a hodně lidí to od komentování odradí;-) Jinak super blog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuju za info. Vůbec jsem si neuvědomila, že to tam mám nastavené, jak mě se to neptá, tak mi to nějak uniklo... Máš recht, zrušeno :-)

      Vymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .