31. května 2013

..... uvařím tymiánový sirup

Tymián obecný je aromatická bylinka podobná mateřídoušce. Je využívána již od nepaměti jako jedno z nejsilnějších rostlinných antiseptik.  Podporuje zažívání a zvyšuje obranyschopnost organismu proti chřipkovým onemocněním. Proti kašli je zázračný a lze jej podávat v jakémkoli věku.



V lékárnách se prodává lahvička tohoto lektvaru kolem 100-150,-, ale doma jej uvaříte doslova za pár kaček.

Pro výrobu sirupu je zapotřebí:

obyčejný sáček sušeného tymiánu, prodává se běžně v potravinách mezi kořením
cukr
vodu
sítko 
a lahvičku na uchovávání, například od přesnídávky



Svaříme vodu (250ml)  s cukrem (recepty říkají 200g, ale mě se to zdá hrozně moc, dávám něco přes polovinu, tedy 100g a kousek) na mírném ohni zhruba 15-20 minut, poté přisypeme tymián, asi 8-10g necháme projít varem a vypneme. Poté necháme stát do vychladnutí a slijeme do čisté lahvičky.

Podáváme po lžičkách asi 4x-6x denně.


Vzhledem k tomu, že tolika cukru je v původním předpisu zřejmě jako konzervant a já dávám méně, skladuju raději v ledničce a určitě doporučuji používat pokaždé čistou lžičku. Namáčením olíznuté lžičky by se v sirupu zbytečně množily všelijaké bakterie a jiná havěť :-)

Ještě dodám, že ačkoli žádné vedlejší účinky nejsou známy, měly by se natolik koncentrovanému tymiánu, jako je v tomto sirupu vyhnout těhotné ženy.

Foto: deviantart.com a Hana Nováková




1 komentář:

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .