4. května 2016

.... upeču čokoládový fondant

Zase se nám venku udělalo nějak nepříjemno, mokro a chladno. Nevadí, to je totiž přesně ten pravý čas na hřejivý dezert!



Čokoládový fondán nadchne všechny fanoušky čokolády, tak neváhejte a dejte se do něj, není totiž vůbec složitý. 


Budeme potřebovat:
90g dobré čokolády
90g másla
90g cukru
3 vejce
50g hladké mouky


Na sporák připravíme kastrol na vodní lázeň. Do kastrolu trochu vody a nad hladinu umístíme žáruvzdornou mísu nebo kastrol o menším průměru, než je ten s vodou. 
Pozor, nádoba, ve které budeme rozpouštět se nesmí dotýkat hladiny. Do ní nalámeme všechnu čokoládu a přidáme máslo. Necháme zvolna rozpustit.

Rozehřejeme troubu na 180 C.

Mezitím do další mísy rozklepneme všechna vajíčka a na nižší otáčky šleháme do pěny, pak postupně pozvolna přisypáváme cukr. 

Do vzniklé pěny tenoučkým pramínkem za stálého míchání vlíváme směs rozpuštěné čokolády a másla. Je o to, nenalít horkou čokoládu s máslem do vajíček příliš rychle, aby se nesrazily. Když je do vajec s cukrem nalitá zhruba polovina čokoládové hmoty, už můžeme zbytek vlít rychleji , v téhle fázi se již teploty obou tekutin  srovnaly a tedy se nemusíme obávat že se srazí. Na závěr vmícháme mouku, vše promícháme a můžeme plnit do formiček. 

Ideální je použít malé žáruvzdorné mističky, tak jako třeba na Crème brûlée.

Ale poslouží vám i silikonové formičky na muffinky. Doporučuju formičky ať už jsou jakékoli, pečlivě vymazat kouskem másla a vysypat kakaem, aby šel fondant po upečení hladce ven.  

Pečeme 8-10 minut. Přiznávám, že pečení je jediná zrádná věc, tohoto receptu. Chceme totiž střed zachovat tekutý. Takže zde platí, že méně je více. Lepší možná je upéci nejprve jeden testovací kousek, vyklopit, vyzkoušet jak je na tom, pak teprve vložit ostatní a buď čas ubrat nebo přidat. Spíše ale budete ubírat :-). Fondant se velmi snadno přepeče. Ale nevěšte hlavu, když se vám napoprvé nepovede dokonale tekuté čokoládové srdce uvnitř. Tenhle dezert je totiž velmi chutný i propečený a pak ho třeba můžete vydávat za muffiny :-)

Upečenou, reps. poloupečenou bábovičku vyklopíme na talíř a podáváme se zakysanou smetanou nebo omáčkou z malin či jahod tzv. coulis

Coulis připravíte velmi snadno, bobulové ovoce zahřejeme v rendlíku společně s cukrem podle chuti a troškou vody. Provaříme  asi deset minut a vzniklou omáčku přecedíme přes sítko, abychom se zbavili minipeciček.

Klidně ale můžeme podávat bobulky přiznané, nepasírovat a ponechat je vcelku. 
Všechny varianty budou skvělé. 

Dobrou chuť!



2 komentáře:

  1. Ooo mňam mňam mňam!! Musím někdy (brzy) vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ježiš to vypadá fakt skvěle. Podobné fondány dělá i moje oblíbená Zelenkova cukrárna, i když já si tam radši dávám klasické dorty, které umí fakt na výbornou a mohli by s nimi jezdit na soutěže. Oba dva to tam máme s přítelkyní rádi. Navíc tam mají skvělou atmosféru, příjemnou obsluhu a naprosto skvělou kávu! :) Osobně jsem se už několikrát odhodlával, že bych fondán zkusil doma, ale nemáme tak kvalitní troubu, aby udržela teplotu, takže je to nejspíš jen hudba budoucnosti :(

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .