Kváskový chleba je naprostý fenomén. Jen za pomoci kvásku totiž lze docílit té pravé lahodné lehce nakyslé chlebové chuti a vůně, tak jak si ji pamatujeme z dětství.
S kváskem se kamarádím už několik let. Je tedy pravda, že mnohdy naše přátelství skončilo nezdarem a občas i tragickým úmrtím kvásku. Naštěstí, počet chovatelů kvásku v mém okolí utěšeně roste a tak se pokaždé najde dobrá duše, která mi poskytne nový chovný kousek. Tentokrát se musím pochválit, ten aktuální drží a co víc, vesele vzkvétá už třetí měsíc. Zdá se, že už jsem si zaběhla starací a krmící rutinu a tentokrát jsem rozhodnutá, nenechat jej zahynout :-)
No a jak na ten nejlepší kváskový chléb, zvláště, když nemáte zkušenosti, trpělivost zkoušet pořád nový a nový pokus-omyl nebo pořádně silné paže a pořádné prohnětení těsta? Obraťte se na odborníka, na stránkách pana Cuketky najdete totiž báječný, polopatický a nádherně návodný postup, jak na to.
Co potřebujete?
Inu žitný kvásek, zkuste se poptat po okolí, určitě ho někdo doma má, malé žitné tamagoči jistě vegetuje v lednici některého z vašich přátel :-)
Nebo můžete využít kváskovou mapu, báječná to věc, získáte kvásek, radu jak na něj a možná i pokecáte.
Dál k prvnímu chlebu potřebujete pouze žitnou mouku, pšeničnou chlebovou nebo hladkou mouku, sůl, vodu a kmín. Pár jednoduchých ingrediencí, že? Však o tom také chléb je. Není potřeba se toho bát!
Postup nebudu rozepisovat, lépe, nežli pan Cuketka bych to stejně nesepsala. Mrkněte tedy na jeho web a dejte se do toho.
Už zítra se vaším domem bude linout báječná a nezaměnitelná chlebová vůně.
Upéct si vlastní kváskový chleba se chystám dlouho. Takže už nějakou dobu hledám recepty. Na tenhle jsem narazila minulý týden a musela jsem ho vyzkoušet. Do teď jsme brali pečivo i kváskový chleba z https://www.vasepekarna.cz/ . A od nic nám moc vše chutná, takže jsem nečekala že se mu může vyrovnat. Ale opak byl pravdou. Chléb jsem dělala přesně podle receptu a povedl se. Byl chutný a vláčný. Takže recept doporučuji.
OdpovědětVymazatKváskový chléb bez hnětení zní skvěle, a navíc jednoduchý na přípravu! Taky miluju tu vůni čerstvě upečeného chleba. :) Když vyrážím na delší výlety, tak si doma připravím něco podobného na cestu. A co se týká vybavení na outdoorové dobrodružství, vždy spoléhám na Armik.cz – mají vše, co člověk potřebuje, ať už jde o batohy nebo jiné praktické věci!
OdpovědětVymazatDomácí kváskový chleba je to nejlepší! Ale jakmile chybí zuby i taková obyčejná věc jako kousání kůrky se stává problémem. Kdo řeší náhradu zubu, často váhá, jestli je lepší můstek, nebo implantát. Abyste si mohli vychutnat chleba bez obav, přečtěte si srovnání obou metod přímo tady. Nebojte, vše má řešení :).
OdpovědětVymazat