30. června 2015

.... připravím čokoládový dortík s broskvemi a mátovým dipem

Milujete čokoládu? Hodně čokolády? A mátu? Tak to si přijdete na své. 
Po měsíci nejrůznějšího ladění receptů, vymýšlení, ochutnávání a pokusů mám i já, tak jako spousta dalších blogerů,  konečně hotov dezert do blogerské výzvy společnosti Lidl.  




Snad se mi podařilo splnit zadání výzvy. Dle jehož znění bylo úkolem vymyslet a zrealizovat dezert za použití tří daných surovin. Jednalo se o Tastino Petit Beurre Sušenky vanilkové, FinCarré Čokoláda na vaření, sezónní ovoce. 


Kdybyste jen viděli, kolik seškrtaných návrhů na to padlo a co vše se mi v hlavě líhlo. Různé verze cheesecake (ale měla jsem obavy, že touto cestou půjde každý), tisíc a jedna panna cotta s čokoládou a jahodami, nejrůznější vrstvené dezerty (jahodové pyré, čokoládový krém a sušenkový základ). 
Hrála jsem si se stylingem, servírováním a dokonce jednu chvíli jsem chtěla kandovat i růžové lístky :-). 
Konečně můžu prohlásit, že je hotovo, dokonáno a už i snědeno. 

Odesílám, jako tradičně na poslední chvíli!

Pro čtyři dortíky jsem použila: 

korpus
100 gramů nadrcených Tastino Petit Beurre Sušenky vanilkové
45 gramů mletých mandlí
40 gramů strouhané čokolády  FinCarré 
50 gramů másla v pokojové teplotě

čokoládové ganache
100 ml smetany ke šlehání
60 gramů nalámané čokolády FinCarré
trochu cukru  
30 gramů másla

mátový dip
hrstičku mátových lístků
lžíci cukru
citronovou šťávu

Broskve navrch pro doladění chutí


Korpus jsem připravila smícháním drcených sušenek , mandlí, čokolády a měkkého másla, tak aby vznikla taková tvárná "hliněná hmota". Toto těsto natlačím do silikonových formiček na muffiny a dám zapéct do trouby vyhřáté na 170 stupňů na osm minut. 

Po upečení nechám korpus ve formičkách chladnout a mezitím připravím čokoládové ganache. Dám do misky nalámanou čokoládu s cukrem. V hrnci na sporáku zahřeju smetanu s máslem do rozpuštění, téměř horkou smetanu s máslem  naliju k nálamané čokoládě a cukru v misce a metličkou rozmíchám až do úplného rozpuštění.  Lehce prochladlé ganaché naliju na upečené korpusy ve formičkách a vložím do lednice vychladit přes noc. 

Druhý den opatrně vyndám z formiček. Pro snadnější vyjmutí lehounce obsah obkroužím nožíkem. Servíruju na talířku s čokoládovou šmouhou :-) a pokládám plátky broskví. 

Nezbytnou součástí a chuťovým vybalancováním sladkého čokoládového dortíků je svěží mátový dip. Vyrobím jej rozmělněním mátových lístků v hmoždíři společně s krystalovým cukrem a poctivým šplíchancem citronové šťávy. Naťupkám kolem a hotovo - podáváme.

Hezký večer a dobrou chuť!
 


1 komentář:

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .