4. května 2015

.... servíruju první příkrmy metodou Baby-led weaning

Je to tak. Půlrok utekl jako voda a začínáme se Stelinčinými prvními příkrmy. Mrkvička, brokolice, brambory, znáte to. Uvařit, rozmixovat, vzít plastovou měkkou lžičku a hááááááááám :-). Nebo ne? Jde to i jinak?


Brokolice je prostě nejmilejší!



Krmení dětí metodou "baby led weaning" jsem objevila už s první dcerou Adélkou před pěti lety, a to v čirém zoufalství, protože Adélka byla a víceméně dosud je, velký nejedlík. Vymýšlela jsem tedy nejrůznější finty, tak do ní něco dostat, třeba i zábavnou formou.
Tak nějak nám to zůstalo a praktikuji to i u Stelinky, která se naopak projevuje jako velký jedlík a její apetit je už skoro věhlasný :-)
A oč, že jde? Jedná se stolování společně s rodinou, miminko jí rukama a to víceméně stejné jídlo jako mají ostatní. Tedy pokud jíte aspoň maličko zdravě, nebo třeba děláte zeleninové přílohy. "Baby led weaning" tedy odstavování řízené dítětem spočívá v tom, že děti samy vědí, resp. zvolna zjišťují, kdy je čas něco nového ochutnat a co si z "dnešní nabídky" vyberou.

Cuketa zase takové úspěchy neslaví....

Jak to funguje? Při společném jídle je miminko usazeno do sedačky nebo krmící židličky, pokud již samo sedí. Jsou mu nabídnuty třeba na talířku různé věci. Zpočátku hlavně povařená zelenina. Zeleninku nakrájím na kousky tak akorát do ručičky a povařím ve vodě filtrované přes Brita konvici, nebo můžete v kojenecké.


Děťátko si v mističce se zájmem šmátrá a vyloví si, co považuje za vhodné, zajímavé, ochutnání hodné... A tím se samo krmí. Nevěříte? Ale ano, samo. Sice u toho hrozitánsky nadělá, kousky jídla bude mít absolutně všude, ale je to veliká zábava. 


Osvědčilo se mi dodržet několik zásad:
1. a nejhlavnější!!! - neustálý dozor. Rozhodně to není tak, že si miminko žmoulá kus jídla a vy jdete nakládat myčku. Ani na krok. Optimisté sice tvrdí, že dítě jaksi ví, co si může dovolit a při případném  zaskočení vše normálně vykucká. ALE! V tomto absolutně neexperimentujte, možná vykucká samo, možná však ne a bude potřebovat asistenci. Buďte ve střehu!
2. jídlo podávat nad snadno čistitelným povrchem - plovoučka, parkety, dlažba. S kobercem se zblázníte :-) Ale taky to jde. Stačí pod židličku rozprostřít třeba staré prostěradlo, pak jen vyklepat a je uklizeno. 
3. koupat až po jídle :-)
4. nenutit - nabízet a nehroutit se, pokud nechutná. Spíš než o najedení jde v této fázi o seznámení se s jídlem, poznávání nových chutí, vůní a struktur a taky o získání kladného vztahu k jídlu.
5. souběžně samozřejmě dál kojit nebo krmit umělým mlékem pokud nekojíte. Než děťátko sní svou potřebnou porci, nějakou dobu to potrvá. Stále myslete na to, že se zatím s jídlem seznamuje a přichází mu na chuť. 


Jaké pokrmy nabízíme? V začátcích to je mrkev na klínky, pastinák, brambory, brokolice (ta je nejvíc populární!), později můžete rýži a nějaké zajímavé těstoviny například penne nebo mašličky. Úspěch samosebou sklízí i maso, pěkný kousek pečeného kuřete takové sedmiměsíční miminko určitě potěší. A dám ruku do ohně za to, že mu z ručky jen tak nevypadne,  na rozdíl od mrkvičky, :-)

Často se hlavně u starší generace setkávám s protiargumentem, že se takhle dítě nenají a jen si s jídlem hraje... Možná. A vadí to? Mě ne. Mláďata predátorů si taky prvně s kořistí hrají než se naučí lovit samy a taky je matka lvice neplísní: "Nehraj si s tou antilopou! Jídlo není na hraní!" :-)

Určitě vás napadne, jestli to tak dělám pokaždé. No vůbec ne. Jsem velký odpůrce jakéhokoli fanatismu, takže normálně střídám s běžnou klasickou výživou. Stelinka skleničkou něčeho mixovaného rozhodně nepohrdne. Záleží co zrovna vařím, jestli jsme doma nebo venku a taky jak se nám chce. Hlavně žádný stres :-)



Mějte hezký den!


6 komentářů:

  1. To je hustý!! Takhle budu krmit Česťu! :D (on skoro nejí)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za inspiraci, o tom slyším prvně. Malá je roztomilá:-) my prave zaciname klasicky, ale tohle taky vyzkousim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, ona je zlatá! :-)
      Zkus Evi, je to zase něco jiného a dětem se to líbí. Dej pak vědět, jak jste s Elenkou uspěly :-)

      Vymazat
  3. O tom slyším poprvé, ráda se inspiruju :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dekuji za clanek, prave mam v planu to vyzkouset, tak hledam na internetu napady, jak na to. Rikala jsem si, ze vyzkousim i klasiku se lzickou, jen jsem se bala, zda to jde kombinovat, takze moc diky za zkusenosti nekoho, kdo to takto praktikuje :-)

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .