29. dubna 2015

.... upeču španělský "třímlékový" Tres leches dort

Už jsme dlouho nic nepekli, co říkáte? Tento víkend se v naší rodině nesl ve znamení oslav. A já jsem velice příhodně v posledním Apetitu narazila na nádhernou dvojstránku s Tres leches dorty. 
Na jejich pečení jsem se chystala už od doby, co jsem ho viděla připravovat Ditu P. , pak jsem ale pekla další a další věci a tento nějak upadl v zapomnění. Znovu se přihlásil tento víkend a úspěch měl velikánský. 


 Název Třímlékový je odvozen od třech druhů mléka, kterými se po upečení přelévá korpus a je pak báječně vláčný, měkoučký a sladký. Dort se rovněž stal předmětem různých průpovídek, spekulací a konspiračních teorií u nás doma. Když jsem dort prezentovala, objevily se dotazy o jaké tři druhy, že se jedná. Zda plnotučné, polotučné a odtučněné nebo kravské, kozí a ovčí  či dokonce Sunar, Nutrilon a mateřské mléko:-), jak se domníval můj manžel. Takže nene. Jedná se o směs smetany, Salka a kondenzovaného mléka, kterou se nechá upečený korpus nasáknout dosyta a je pak no, zkrátka božský, však uvidíte. 




Pro piškotový korpus potřebujeme: 

5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
125g hladké mouky
150g cukru krystal
80 ml mléka
větší špetka soli
1 lehce vrchovatá lžička prášku do pečiva
vanilkový cukr
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

na přelití
konzerva Salka
konzerva kondenzovaného mléka
50 ml smetany/plnotučného mléka

na ozdobení:
smetanu ke šlehání, mandlové lupínky, jahody
nebo
smetanu ke šlehání, lžičku rozpustné kávy, vanilkový extrakt a čokoládové hobliny

Začínám samozřejmě korpusem. Ušlehám žloutky s oběma cukry do světlé pěny. Přidám mléko a po troškám vmíchávám mouku, kterou si předem smísím s práškem do pečiva a solí. 
Zapnu troubu na 180 stupňů . Vymažu si formu na dort máslem, vysypu strouhankou a radši ještě vyložím pečícím papírem, jistota je jistota.
V čisté míse vyšlehám sníh z bílků a pomocí stěrky něžně, pozvolným "překládáním" jej vmíchám do těsta. Hezky opatrně, žádné zběsilé šlehání, aby sníh nespadnul. 

Korpus peču v předehřáté troubě asi 35-40 minut a mezitím si smíchám všechna mléka v nějaké nádobce se zobáčkem, ze které se mi pak bude směs hezky nalévat. Po vyndání z trouby, počkám 5 minut, vyklopím korpus  na talíř, sundám opatrně pečící papír a nechám chladnout. Vychladlý korpus propíchám vidličkou po celé ploše a přeliju připravenou mléčnou směsí. 



Nechám v lednici alespoň půl hodiny hezky nacucat. Poté ozdobím ušlehanou šlehačkou, posypu mandlemi a jahodami. 
Nebo v kávové verzi  šlehačku vymíchám s lžičkou instantní kávy, osladím dle chuti cukrem a ochutím vanilkovým extraktem.  Zdobím čokoládovými hoblinami.




Dobrou chuť!



3 komentáře:

  1. Obě varianty vypadají tak božsky, že mám chuť se hned teď zvednout a jít péct :). Hned jak budu mít čas, vrhnu se na něj.

    http://moimelea.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm ... teda fakt bych si dala:-))

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .