25. listopadu 2014

.... vyrobím vanilkový extrakt

Pokud hledáte vlastní rukou vyrobený dárek pro maminku, sestru nebo kamarádku, která ráda peče, vanilkový extrakt, je pro vás pro pravé ořechové vanilkové. 




O tom, že v koupených vanilinových cukrech není ani stopa po vanilce už všichni vědí. Vanilkové cukry (tedy cukr s pravou vanilkou) jsou o něco lepší, ale pořád vás vyjde levněji si cukr vyrobit doma viz tento článek. A navíc budete mít další vlastnoručně vyrobený dárek. Můžete darovat třeba takovou báječnou voňavou sadu vanilkového cukru a k tomu lahvičku extraktu :-)


 Pro výrobu extraktu budete potřebovat: 

- malou lahvičku alkoholu - ideálně vodky nebo bílého rumu - mají totiž neutrální chuť,  která nebude výsledek nijak rušit
 (použila jsem malou placatou lavičku s vodkou o obsahu 100ml)
- 3 vanilkové lusky
  
Zhotovení samotného extraktu je neskutečně jednoduché a jediné, co potřebujete je pár týdnů času na vylouhování.

 Lusky jsou k dostání ve větších supermarketech, ale stojí tam hříšné peníze a jejich kvalita obvykle není zázračná. Osobně doporučuji koupit lusky zde. Mám s tímto e-shopem nejlepší zkušenosti, doručují zboží rychle, bezchybně a oceňuji i nízké poštovné. 


Tedy lusk podélně rozříznu, semínka tentokrát ponechám uvnitř a takto naříznuté lusky nasoukám do lahvičky s alkoholem, tak aby byly celé potopené. Zavíčkuji a hotovo. Pak už jen stačí lahvičku umístit na chladné místo, sem tam protřepat, ale jinak  nechat čas, aby udělal svůj díl práce. Za 4 až 6 týdnů  dostanete báječný vanilkový extrakt. 





Do těchto Vánoc už je to sice je tak tak. Ale když si pospíšíte, určitě se vám do Štědrého dne ještě stihne tento zázrak vylouhovat. 


Přeji nádherný den!


5 komentářů:

  1. Perfektní tip, jen když jsem se snažila dostat na stránky s vanilkovýma luskama, odkaz tam nějak není ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!
      To je ale záhada.. já se tam dostanu. Radši jsem to vložila znovu a aktualizovala, tak snad už to bude v pořádku. Jinak je to obchod http://www.vanilkove-lusky.cz/.

      Vymazat
  2. Haniii, a kolik stojí lusk normálně v obchodě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověče, přesně nevím, mám dojem tak kolem 40,-.

      Vymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .