15. listopadu 2014

.... připravím lahodný Crème brûlée


Crème brûlée je slavný francouzský dezert, který se skládá z několika jednoduchých ingrediencí a zejména báječné voňavé vanilky. Pokud si jej doma uděláte, odměnou vám bude vanilkovo-smetanové pohlazení na těle i na duchu :-)




Po přípravu tohoto dezertu je zapotřebí:

5 žloutků
450 ml smetany ke šlehání
40 gramů cukru
vanilkový lusk
bobkový list

Určitě budete potřebovat žáruvzdorné misky a hodit se bude flambovací pistole. Tu jsem dostala loni od Ježíška a Adélka pak budila ve školce pozdvižení sdělením, že maminka dostala pod stromek plamenomet. Vysvětlila jsem jí, že říkat plamenomet ve spojení s maminkou se tak docela nehodí a objasnila, že se jedná o cukrářskou pistoli. Modří už asi vědí, že následně pak vzbudila ještě větší rozruch opravným sdělením, že maminka nedostala plamenomet, ale pistoli :-).

Tedy přípravě: 

Smetanu vliju do kastrůlku a zahřívám až k bodu varu. Zatím si rozříznu vanilkový lusk,  všechna zrníčka vsypu do smetany, přihodím vyškrábaný lusk a jeden "bobí list".  Nechám chutě hezky propojit a mezitím vymíchám ve větší misce žloutky s cukrem. Ze smetany která prošla varem vytáhnu pinzetou lusk a list a velmi pozvolna tenoučkým pramínkem za stálého míchání vlévám do žloutků s cukrem. Příprava se hodně podobá Holandské omáčce. Zkrátka je potřeba usilovně míchat a pracovat opatrně, tak aby se žloutky nesrazily. 

Dám si do konvice vařit vodu a mezitím hotovou směs nalévám do formiček umístěných do hlubokého pekáče. Nalévám přes sítko, tak abych zachytila případné hrudky.  Do pekáče kolem formiček naliju vroucí vodu a dám do trouby rozehřáté na 150 stupňů na přibližně 30 minut. 


 Po vyndání z trouby nechám vychladnout nejprve ve studené lázni a následně v lednici. Ideální je připravit si Créme den dopředu a karamelovou krustu vytvářet až při servírování. 

Pro vytvoření karamelové krusty je zapotřebí posypat povrch dezertu krupicovým cukrem a opatrně zkaramelizovat pomocí flambovací pistole. 


Pokud "plamenomet" ještě nevlastníte, nezoufejte. Stačí vložit mističky do trouby pod gril, zkaramelizuje také. Jen ten postup není tak efektní :-)

Tahle fotka je z loňských Vánoc a mých prvních pokusů, kdy jsem se zbytečně držela u zdi a nenechala cukr řádně zkaramelizovat :-)

Teď už vím jak na to a výsledky jsou mnohem lepší :-)


Krásný víkend a dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .