9. ledna 2014

.... zahřívám se zázvorovým čajem s pomerančem a mátou

Zázvor je  poměrně kontroverzní rostlina. Stejně jako například olivy, plísňový sýr, Zumbu nebo Lady Gaga jej jedni zbožňují a druzí nemohou ani cítit. Patřím ke ctitelkám tohoto báječného kořene a sahám po něm vždy když na mě "něco leze"

 

Před přípravou samotného čaje si dáme ještě kapku zázvorové teorie

Zázvor, neboli oddenek zázvoru pravého je velmi univerzální rostlina. Působí jako antioxidant, afrodisiakum, pomáhá při žaludečních nevolnostech a rýmě či nachlazení. Zároveň se s ním výtečně vaří, hodí se do pikantních sladkostí nebo pod maso. Někteří kuchaři kousek zázvoru dávají i poctivých zimních masových vývarů. Jsou pak ještě více hřející. Dělá se zázvorová limonáda, zázvorové pivo a dokonce i sušenky

Dejte si dnes se mnou šálek pravého čerstvého čaje z kořene zázvoru.....

Příprava je jednoduchá jako facka. Za běžných okolností mi stačí pouze kousek kořene a trocha citronu. Dnes jsem se rozhodla trochu se rozmazlit a tak jsem použila navíc ještě pomeranč, mátu a med. 


Postačí dát vařit vodu do konvice a než se uvaří, stihnete oloupat a nakrájet cca 5cm kousek zázvoru na tenké plátky, rozkrojit pomeranč a citron a od každého půlku vyždímat do džbánku. Můžete přidat i kousky celé citrusové dužiny a vše společně s plátky zázvoru vše zalijte horkou vodou a oslaďte dle chuti medem. Přidat snítku máty a hotovo. Můžete popíjet a usrkávat co hrdlo ráčí. Osobně doporučuji čeká-li vás dlouhé odpoledne venku v dnešním nečase, vybavit se termoskou s tímto hřejivým zázrakem. 
S teplým čajem po ruce vás ani psí počasí nerozhodí.


Dobrou chuť! 


Jak jste na tom se zázvorem. Milujete se nebo nesnášíte? :-)



5 komentářů:

  1. Miluju zázvor, a od Vánoc se tímto čajem prolívám, jelikož se o mě něco pořád pokouší. Miluju ho s medem a citrónem, ale i holý mi chutná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) taky to tak dělám. Ale přiznám se, že oslazený a ocitronovaný ho mít musím, jinak je na mě moc výrazný.

      Vymazat
  2. Jsem milovníkem zázvoru a nápad na čaj takto připraveny se mi líbí :) ještě me to nenapadlo ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Zázvor mám ráda. Díky za inspiraci a krásné fotky!

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .