20. ledna 2014

..... umixuju domácí arašídové máslo

Když jsem poprvé, ochutnala arašídové máslo, bylo to pro mě obrovské zklamání. Co na tom ti amíci mají? Rozmixované arašídy, to je toho. Vůbec mi nešlo do hlavy, proč je to v Americe takový megahit a snídaňová stálice, když co do chuti... no nic moc. 

Mám dojem, že svou první sklenici burákového másla jsem ani nesnědla. Ležela mi v lednici načatá asi půl roku a pak šla šupem do koše.... Znovu jsem po něm ale zatoužila, a to vím přesně v roce 1999, po shlédnutí filmu Seznamte se, Joe Black :-). 


Arašídové máslo byla první věc, kterou Brad Pitt, neboli Joe Black, zkrátka prostě Smrt, ochutnal na Zemi ve své lidské podobě. Dostal ho na lžičku od kuchaře v domě Parrishových ihned si tuhle burákovou pomazánku oblíbil. Brad byl tak roztomilej, nejen u toho másla, ale obecně v celém filmu. Je prostě k sežrání :-) 

Takže Brad může za to, že jsem si tehdy koupila svou druhou sklenici másla a návazně tedy může i za to, že jej nyní zkouším vyrábět doma . Kdo neznáte Joa Blacka určitě si jej pusťte, nebo se mrkněte aspoň na malou arašídovou ochutnávku.


Výroba másla je až legračně jednoduchá a zabere sotva pět minut.

Potřebujeme:
nesolené  loupané  arašídy 200g (které jsou z nepochopitelného důvodu dražší než solené, to by jeden nevěřil)
lžíci oleje - nejlépe arašídového, ale slunečnicový taky poslouží
trochu medu
trošku soli
a mixér

Arašídy jsem maličko nasucho opražila v pánvi.


Pak už pracuje vlastně jen mixér. Stačí tam přesypat opražené buráky a rozmixovat. Poté co se z nich stane moučka, přidáme lžíci oleje,  podle chuti sůl a med... A znovu mixujeme až do dosažení požadované pomazánkové konzistence




 Hotovo. Přesuneme do zavírací skleničky a můžeme si užívat vlastního domácího arašídového másla.

Dokonce i našemu Sheldonovi se máslo moc líbí :-). Velmi rád by do něj strkal fousky.


 A co vlastně s ním? Burákové máslo má díky své poměrně neutrální chuti využití jak ve slané tak ve sladké kuchyni. 

Velmi oblíbené je  jako pomazánka na toasty .. a to spojení s banány je jednoduše geniální. 


Dá se použít na všemožné pečení, od Chessecake po ozvláštnění drobenky na koláč. Naslano si z něj můžete udělat indonéskou omáčku Satay. 

Určitě s ním brzy něco vymyslím a na blogu se zase objeví... než ho sním :-)



3 komentáře:

  1. ja si vystacim aj s kupovanim ale je to mnamka :)

    Posledny tyzden Nobilis Tilia giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/novorocna-nobilis-tilia-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  2. To je parádní tip. Zrovna jdeme nakupovat věcí na kuřecí karí, v receptu je burákové máslo, chystala jsem se ho koupit, ale teď to vidím jen na sáček buráků a domácí mixování. Miluju tvoje posty:)

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .