6. ledna 2014

.... opeču kynuté lívance na novém lívanečníku

Ukořistila jsem v práci nový lívanečník s obrázky, hrozně jsem se těšila, až jej konečně vyzkouším. A dnes na něj konečně došla řada. 


A jak už to bývá, když se člověk na něco hodně těší, pěkně mě mrcha lívanečník potrápil.



Ukázalo se, že na plynu s ním bude potíž. Prohlubně na lívance totiž byly přesně na hraně plynového plamene, takže půlka lívance připálená a druhá půlka syrová. Nakonec jsem to vymyslela s pomocí litinové desky, která mi krásně rozvedla teplo a už to docela klapalo. 


Nicméně i tak se mi lívance děsně lepily k povrchu a o nějaké snadné přípravě nelze vůbec mluvit. Ani ty obrázky nedopadly slavně. Takhle, kdo hledá, najde je tam, ale že by byly tak krásně viditelné jako na promofotkách, to ani náhodou. Zkrátka to vypadá, jako obyč lívancová flekatá struktura :-)


A jak tedy na ně?

400 g hladké mouky
500ml mléka
špetka soli
dvě lžíce cukru
15 gramů droždí
1 celé vejce

zamíchat, nechat v teple vykynout asi na dvojnásobek objemu a můžeme opékat, hezky z obou stran. Když se to takhle napíše, zní to jako hračka, že? Tak proč mi to tedy dnes zabralo celé dopoledne? :-)


Nicméně, bohatě pomáslované, s brusinkovou Ikea marmeládou, skořicovým cukrem nebo domácím vanilkovým... byly skvělé. Stálo to za to :-)


A co vy? Máte rádi lívance, nebo jste spíš na palačinky? 


2 komentáře:

  1. Hmmmm tie vyzerajú dobre .... hneď by som si dala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, byly opravdu skvělé, nejvíc s tou brusinkovou marmeládou... a hned se po nich zaprášilo.

      Vymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .