6. prosince 2013

.... naložím pečená rajčata



Rajčata miluju na jakýkoli způsob.Syrová, pečená, v plechovce, rajskou omáčku , tohle všechno já skutečně můžu denně. Takový salát caprese figuruje v mém jídelníčku například jako lehká večeře nejméně jednou týdně.

Víte, že rajčata obsahují silný antioxidant lykopen, který pomáhá snižovat riziko některých chorob například srdečních onemocnění či rakoviny? Neříká se jim rajská jablíčka jen tak nadarmo.



V pořadu Herbář na České televizi jsem od Kateřiny Winterové a Lindy Rybové odkoukala tento krásný způsob nakládání rajčat a hned se u mě doma zabydlel.

Omytá a rozpůlená rajčata naskládáme do pekáče hezky jedno vedle druhého řezem vzhůru. 



 ....a pečeme na 180 C po dobu nejméně 40 minut, ale spíš více, pekla jsem lehce přes hodinu a myslím, že klidně mohly být ještě víc. 

Po upečení pokapeme olivovým olejem, poklademe utřeným česnekem a trochou tymiánu a posolíme. 

 Poté obracečkou nebo lžící hezky přiklopíme vždycky dvě půlky rajčete k sobě, tak aby zase bylo "celé".


Napěchujeme rajčátka do vysterilizované skleničky a dolijeme olivovým olejem.


Zavíčkovat a hotovo. Chutnají skvěle jak samotná, tak třeba s těstovinami nebo k masu. A navíc je ještě krásně stihnete udělat jako supersnadný jedlý vánoční dárek :-)


A jaká je vaše oblíbená zelenina?



1 komentář:

  1. Strašně se mi líbí to tvoje kreativní spojení názvu blogu a článků. To mě zaujalo fakt na první pohled, protože mi to přijde naprosto geniální:) Tahle rajčátka ve mě vyvolávají krásné vzpomínky na Alpy, odkud jsem si vždycky minimálně jednu skleničku dovezla. Tohle bych ale možná zvládla i já, to musím vyzkoušet!:) Paráda!:)
    Jenn

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .