1. června 2015

.... napíšu kojící článek ke Dni dětí

Často píšu o svých dětech a vám se tohle téma moc líbí. Tak jsem se rozhodla zmínit se dnes o báječné věci jménem kojení.  Ač jsem tomu po mléčném fiasku s prvorozenou Adélkou moc nevěřila, kojení je nádherná, jednoduchá a skvělá věc. 

Tentokrát to jde samo, ačkoli možná je to spíš Stelinčina zásluha než má. 
Její sací výkon by totiž mohli výrobci vysavačů směle používat jako mustr pro navržení toho nejskvělejšího luxu současnosti. Od prvého dne se mne chopila s jasným cílem a rozhodně se svého nároku na pravidelnou dávku nehodlá vzdát. 




Přestože s Adélkou jsme tehdy přípravu umělého mléka už pak vypilovali k dokonalosti, kojení je o mnoho snadnější a rychlejší způsob krmení. 


Mám nejméně deset palců nahoru pro kojení:
1. mléko je vždy "po ruce" v ideální konzistenci a teplotě
2. vyjde to  velmi lacino 
3. nehrozí, že jídlo pro miminko zapomenete doma (což se jinak roztrživkám jako jsem já, stává) 
4.nemusí se potom nic uklízet, vymývat a sterilizovat, prostě se jen doobléknet
5. dá se přitom číst, koukat na seriál, odepisovat na zprávy (pokud tedy zrovna neprobíhá "laktační krize" viz níže
6.pomáhá shodit těhotenská kila, takže můžu mlsat bez výčitek a říkat si, že se z toho vykojím :-)
7. kojené děti si pouhým přicucnutím k mamince dokáží kromě hladu vyřešit i spoustu jiných neduhů (špatnou náladu, únavu, bolavé bříško, vyrovnání se s různými změnami) - je to zkrátka takové univerzální antidepresivum.
8. partner bude rovněž potěšen protože:
a) kojící prsa obvykle nabývají na objemu, leckdy až hrůza :-)
b) odpadne mu tak povinnost střídat se v noci v krmení miminka, podle vzoru nekojím=nevstávám :-). Můj manžel by to sice asi nepřiznal, ale myslím, že se mu značně ulevilo. S malinkou Adélkou mne v noci často střídal v krmení a příprava Sunaru mu šla od ruky jedna báseň. Teď může spát jako nemluvně, protože zkrátka a dobře není Stelinčinou cílovou skupinou.
9. Kojení údajně posiluje vztah mezi matkou a dítětem. Tady si ale nejsem tak jistá, protože Adélka kojena nebyla, nebo jen minimálně a přesto je náš vztah nádherný. 
10. Je to zdravé pro matku i miminko!


Kojení však přináší i některá úskalí:


Hlídání - s hlídáním kojených dětí je kříž. Dá se sice mléko odstříkat do lahvičky... Ale třeba já bohužel nejsem velká kamarádka s odsávačkou a ani Stelinka není velkou kamarádkou lahviček. 
Jídelníček - člověk nemůže jíst, co mu přijde pod ruku, některé děti mají citlivá bříška.  Například kynutá těsta jsou pro mě zatím tabu.
Laktační krize/bojkot kojení - Víte, jak jsem psala o tom, že si u kojení odpočinu, čtu, píšu, koukám do blba? Tak to rozhodně nebylo v době kojicí krize. Tato obvykle u většiny dětí přichází kolem 3. a pak znovu kolem 6. měsíce. V zásadě je způsobena tím, že miminko rychle roste a stoupají mu nároky na množství mléka. Než se to v matčině těle upraví, pár dnů to trvá a děťátko se bouří. Nebojím se říci, že některá se z toho mohou vzteknout :-). V době laktační krize nebylo naše kojení poklidným, láskyplným aktem, na který byla radost pohledět. Nene, byl to řecko-římský zápas, plný škrábání, kousání, kvičení, potu a krve. Naštěstí to trvalo jen 2-3 dny. Poslechla jsem rady odborníků a moudrých knih. Zalezla se Stelinkou na dva dny do postele a kojila a kojila do úmoru, dokud se to nespravilo. Tělo funguje skvěle - větší poptávka = větší nabídka. Stačí jen vytrvat. Ale kdo to má vydržet, že?

Kojení na veřejnosti. Já to mám tak, mezi cizími lidmi kojím, když není vyhnutí. Nadšená z toho nejsem a mám u toho takový lehce smíšený pocit. Obvykle si dávám kolem krku a přes hrudník šátek, abych zakryla tu většinu z toho, co by mohlo někoho pohoršit. Stelince ale nic přes hlavičku nedávám, přijde mi to hrozné. Nevidím pak na ni a mám pocit, že je jí vedro. 


Ačkoli nikdy jsem plně nepochopila, co může komu na kojení na veřejnosti vadit. Ženám by to teoreticky vadit nemělo, páč ty přece prsa znají, ne? A mužům? Těm už vůbec. Mám takovou teorii, že nejvíc to vadí bohužel právě ženám, protože je rozčiluje, že jejich partneři okukují kojící ženu. Nebo jak to je? Co myslíte?



Ale docela mě zaujal tento klobouk, myslím, že by Stelince děsně slušel a je to praktické :-)

Zde se dá koupit 



No a nebo tak ....


Tak, to byl můj dnešní mléčný post. Na závěr chci jen říci, že kojení se sice skvělá a báječná věc, ale i bez něj se svět nezboří. Takže pokud to nejde, tak to zkrátka nejde a není potřeba se z toho nějak hroutit!

Jo a poslední věc ke kojení - takhle u toho rozhodně nevypadám :-)


Zdroj fotek 
Mějte krásný den!


3 komentáře:

  1. Dobrý den, na Vašich stránkách jsem nikde nenalezla Váš kontakt. Obsah blogu se mi velice líbí a chtěla jsem Vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s s jedním z největších českých internetových knihkupectví Megaknihy.cz. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na spoluprace@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte název Vašeho blogu. Těšíme se na spolupráci, Team Megaknihy.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné shrnutí :) Já kojení taky beru jako tu nej možnost, Klárku jsem kojila bez problémů, tak doufám, že i teď to bude v pohodě. Jinak ohledně toho kojení na veřejnosti-osobně jsem takto kojila jen v nejnutnějších případech a někde v ústraní, vadilo mi to.. Bohužel ani se mi moc nelíbí vidět kojení u cizích miminek, mělo by to podle mě být spíš soukromá věc maminky a mimi, takže přikrýt šátkem nebo plínkou a no problem. Moc nerozumím třeba tomu, proč vytahovat prso mezi spoustou lidí nebo na oslavě, když můžu jít bokem a mít klid nebo se trochu zakrýt a být decentnější :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek a výběr obrázků :-)))) Na veřejnosti kojím, protože jinou možnost nemám, ale dělám to diskrétně. Nejraději si vyhrnu tričko nahoru, pružnou podprsenku stáhnu dolů a přiložím, nikdo nic nevidí. Myslím si, že lidem vadí takové to kojení, kdy vidí skoro polovinu nahé, často kypré a nevzhledné ženy:-)) To pak neví kam s očima. Diskrétní kojení si myslím přece nemůže nikomu vadit, vždyť je to jídlo:-)

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .