17. března 2015

.... upeču minimakovce v nové formě

Jak jste mohli vidět na Instagramu, neodolala jsem a koupila jsem si novou formu na pečení z Lidlu. Je vyrobena ze silikonu a já musím přiznat, že je to má první silikonová forma. Takže se s ní pomalu učím zacházet. A nevím nevím, jak nám to spolu půjde. 




Formička je nádherná, obsahuje motiv kytičky, motýlka a berušky, každý  z nich dvakrát. Takže celkem v ní upečete šest jednoporcových zákusků. Řekla bych, že nejkrásněji z vypadá motýl, pak kytička a beruška je taková, no, málo výrazná. 
Musím říct, že makovečky upečené v této formě měly velký úspěch.

Makovce jsem pekla podle tohoto receptu, a ještě mi fůra těsta zbyla na malého koníka a pár muffinků.  Možná to chtělo dvě takové formy, aby se využila celá dávka těsta :-)


Ale já mám maličko problém se silikonem, coby materiálem. Trochu špatně se mi s ním pracuje, jak je měkký a prohýbací, tak dát ho s tekutým obsahem do trouby je pro mě docela výzva. Když formu aspoň malilinko nevymažu olejem, nejdou mi ty tvary dostat ven, ačkoli výrobce tvrdí nevymazávat :-). Ale co mi vadí nejvíc, přijde mi, že nasává pachy. Když jsem formu dala do myčky, ani jsem v ní pak moc nechtěla péct, protože pořád byla cítit tím mycím prostředkem. Jako velká zelená, silikonová, myčková tableta ve tvaru kytičky, motýla nebo berušky :-). Tak já nevím. 


Co vy a silikonové formy? Nezlobí vás tak jako mě? :-) Poraďte v komentářích. 
Hezký den.





5 komentářů:

  1. Vypadá to krásně! já mám silikonovou formu Tupperware a celkem jsem spokojená, ale taky mi vadí to prohýbání. A při pečení se z ní line umělohmotný odér, což ve mě vzbuzuje mírnou nedůvěru. Forem z Lidlu a podobně bych se bála víc, jestli neobasují něco závadného.

    OdpovědětVymazat
  2. jej to je podarene :) ja pouzivam silikonovu formu tak, ze ju dam na plech a potom ju az plnim cestom... a potom uz len plech supnem v pohode do truby :) a pred tym ako idem naplnit formu cestom, nalejem do formy studenu vodu doplna aj na 5 min. niekde som citala ze by sa to malo .. :) tak to robim a cesto vychadza z formy v pohode....tak mozno som poradila... aj ked sa priznam, ze silikonky moc nepouzivam...smrdi mi to :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám tuhle také a 1 jinou, dám je na plech a potom plním. Vymazala jsem je jen poprvé. Potom už ne, ale do myčky je nedávám, umyji ručně a necítím žádný pach :) Jindra

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .