24. února 2015

.... využívám moderních aplikací v péči o miminko

Kdo by to byl před pár lety řekl, že jedním z největších pomocníků při péči o děťátko mi bude chytrý mobilní telefon



Nejenže dnes mohu poslat manželovi na telefon fotku nových dětských pokroků  přes Whatsapp nebo sdílet na Instagramu. Mohu si  taky načasovat odeslání omluvné smsky, že starší dcera nepřijde do školky, přesně před osmou hodinu ráno, takže po prozvracené noci se ani nemusíme časně  budit kvůli odeslání zprávy s omluvenkou.

Navíc jsem objevila baby chůvičku pro Android jako free aplikaci. Na její existenci jsem přišla úplnou náhodou. Kamarádka se poptávala na FB po chůvičkách, a já jsem jí nabídla své klasické Avent chůvičky, ale zapojila se do toho další maminka a navrhla jí, ať si stáhne appku, že si nemusí nic půjčovat a má to v suchu. Tak jsem se začala pídit, co že je to za novoty a ejhle, objevila jsem hned několik aplikací, většinu zdarma, jiné placené. Co do funkce mi naprosto postačuje tato Baby monitor.




K jejímu používání potřebujete pouze dva mobilní telefony, z nichž na jednom máte aplikaci nainstalovanou. Tento smartphone se umístí k spícímu miminku třeba vedle postýlky, nastavíte si hladinu zvuku, při které už si přejete být informování a telefonní číslo, na které je vám pak automaticky zavoláno. Jakmile miminko zapláče, aplikace vytočí číslo zvoleného mobilu. Vy můžete buď hovor přijmout, poslechnout si plačící děťátko, případně na něj mluvit, nebo hovor odmítnete a jdete se rovnou podívat co se děje. V appce je obsažena i funkce vytvoření a zaslání snímku smskou. Takže namísto vytočeného hovoru, vám třeba přijde sms zpráva případně i s fotkou naštvaného miminka. Vyzkoušela jsem oboje, telefonní hovor mi přijde praktičtější. 

Dá se to dobře využít i pro starší děti, které ale neumějí ještě správně vytočit číslo nebo se obáváte, že by třeba ve stresu či leknutí zapomněly, jak se vám dovolat. Stačí jen pustit chůvičkovou aplikaci a jakmile děťátko zahlučí, např. mamííííííííííííí, automaticky bude spojeno s požadovaným číslem.


 Dalším velkým pomocníkem, zejména pro novorozence nebo maličká miminka je generátor bílého šumu. Jestli znáte knížku Dr. Karpa Nejšťastnější miminko v okolí, tak jste obeznámeni s blahodárným vlivem tzv. bílého šumu na psychiku malých miminek. Na zázračný účinek fénu jsme přišli opět zcela náhodně už před pěti lety u plačící Adélky. Když jsme ji po koupání dosušovali fénem a ona se vždy navzdory rozčilení z ukončené koupele, jako mávnutím proutku utišila. Nejprve jsme měli za to, že se jí líbí teplo a foukání, nakonec vyšlo najevo , že jde jen o ten zvuk. Úplně stejně fungoval i vysavač. Dívala jsem se tehdy na net, co to mám za divné děťátko, které miluje fén... :-) a ukázalo se, že jsem objevila dávno objevené. 

Prý to šumění miminkům připomíná zvuky matčina těla, jak je znají z dělohy. Světe div se, ony jsou totiž z bříška navyklá na pořádný šrumec a randál. Poslouchají burácení bušícího srdce hned nad sebou, nadouvání plic vzduchem, tok krve v matčiných tepnách či trávicí procesy. Když pak přijdou na svět a ten kolem nich tiše našlapuje, jsou z toho novorozeňata celá nesvá. Vyžadují ten svůj známý hluk zhruba o síle zapnutého fénu. Mějte ale fén nebo lux puštěný denně několik hodin, to se docela prodraží a tak vývojáři zapracovali na appkách s bílým šumem.
Zase jich najdete celou řadu. Nám se docela osvědčila tato.


Generuje nekonečnou smyčku bílého šumu, deště, bouřky, zurčení vody, svist větru a dokonce i praskání ohně. Račte si vybrat. 

U nás boduje jemný déšť, vede ke Stelinčinému usnutí během několika minut. Zvlášť po náročných dnech nebo při reakci na očkování, je to k nezaplacení.  Zhruba kolem čtvrtého - pátého měsíce už ale obvykle přestává šum zabírat, takže si této vymoženosti už dlouho neužiju. :-)

Co vy a moderní technologie? Znáte je? Milujete nebo jimi třeba pohrdáte? 





7 komentářů:

  1. Krásná!! :) Tak o těhle věcech slyším poprvé:) Bezva když vám to pomáhá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Evi. Já jsem taky objevila nedávno, člověk se furt učí :-)

      Vymazat
  2. Prcka ještě nemám, ale článek je hodně přínosný! :)

    OdpovědětVymazat
  3. O tej appke viem, využívajú ju známi, ale teda osobne by som mobil k bábätku nedávala. Možno tak niekde na dovolenke, kde nie je iná možnosť. A biely šum sme púšťali tiež, ale najviac sa osvedčil práve fén :). Teraz v 9m už nefunguje nič, jedine prso :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono právě do klasické analogové chůvičky se nám pořád míchal sousedovic signál, tak tohle je pro nás ideální řešení.
      Nedávám ten telefon nijak blízko, řekla bych tak metr a půl...
      Jojo, čekám, že to přestane zabírat každou chvíli a budu muset zvolit jinou tišící metodu :-)

      Vymazat
  4. Super užitečný článek! :)) Určitě za pár měsíců některou aplikaci využiju, já našla třeba Feed baby-bude se hodit pro zapisování kojení a správné střídání stran :) Díky za inspiraci, pěkný víkend :) K*

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .