2. října 2013

.... upletu a upeču Estonský kringel

Když jsem poprvé na různých stránkách blogů i tištěných časopisů začala před časem vídat  tenhle nádherný smotaný kynutý koláč, rozplývala jsem se nad jeho krásou a složitostí. Bylo mi jasné, že takovou překrásnou věc já prostě nikdy nedokážu upéct. Stálo to trochu surfování a nějakou tu inspiraci jsem našla i v Apetitu.... a už vím jak na něj :-). Nakonec to zase tak složité není, vlastně je to celkem hračka a efekt je velikánský.



Na těsto budeme potřebovat:
300g hladké mouky
30g másla
trošku soli
125ml mléka
15g čerstvého droždí či cca půl sáčku sušeného
1 žloutek 
1 lžíci cukru

Náplň zhotovíme z: 

rozpuštěného másla
skořice 
moučkového cukru
případně mletých mandlí


Pokud zaděláváte v pekárně, máte tak jako já, vyhráno. Vložila jsem všechny suroviny do pekárny, zapnula program těsto a šla si po svém. Po necelých dvou hodinách na mě čekalo krásné, nakynuté vláčné těsto. 

Nezoufejte, jestli pekárnu nemáte, ruční práce s kynutým těstem má svoje velké kouzlo a navíc do pečení vložíte svoji vlastní energii, což je na výsledku vždycky znát. 

A teď začíná ta pravá zábava a tvůrčí proces :-)

Vykynuté těsto rozválíme na obdélníkovou placku cca 0,5 cm vysokou. 


Vydatně jej potřeme připraveným rozpuštěným máslem. Tady bych určitě nešetřila. Tuk je nositelem chuti a má tam svou nenahraditelnou úlohu, navíc nám krásně udrží sypkou část náplně bezpečně na místě,  takže určitě mazat, mazat, mazat :-)


Pomazanou placku posypeme poctivě směsí moučkového cukru a skořice, můžeme přidat mleté mandle. Poměry si lze zvolit dle chuti, určitě radím namíchat to v takovém poměru, aby vám to chutnalo. Jestli máte rádi sladké, cukru do směsi můžete sypnout klidně hodně. 





Posypaný plát nyní smotáme  po delší straně jako roládu....


Vzniklou roládu ostrým nožem přeřízneme podélně v půli. Nekrájím úplně od začátku, ten nechávám spojený, aby se mi to dočista nerozjelo. 



Teď už jen uplést  takový volný cop ze dvou pramenů, klasika kterou zvládne každý. 



Úhledně spojit do kroužku a prsty trochu načinčat ty sklady, aby to hezky vypadalo. 



Nechávám na plechu ještě tak 10 minut dokynout a šup do trouby na 180C cca 20 minut. Tady se vyplatí řídit se zkušenostmi s vaší troubou. Každá peče trochu jinak, znáte to. 

Nejlépe chutná lehce prochladlý s mlékem či kakaem. 

S náplní se dá různě experimentovat, moc velký úspěch měla i maková verze, kdy jsem místo skořice použila mletý mák a sem tam rozinku namočenou v rumu. 



Jak se vám líbí? Zkusíte to také? 




6 komentářů:

  1. Vypadá to skvěle a surovin to moc nepotřebuje :-), určitě zkusím. Díky za inspiraci. Když vychladne, neztvrdne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když vychladne tak ne, ale druhý den už to není ono. Nejlepší je hned po upečení :-)

      Vymazat
  2. tak tohle musím rozhodně vyzkoušet :) *mňam, mňam*

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá moc dobře, myslím, že se to velmi brzy objeví i na našem stole :)
    Gleys is Here

    OdpovědětVymazat
  4. Koncept Vašeho blogu se mi moc líbí, krásně se čte. :) O kringelu jsem slyšela samou chválu, přidávám si do imaginárního seznamu must-cook. :)

    http://trnzpaty.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Já ho znám pod názvem skořicový pletenec podle Ládi Hrušky. Těsto dělám hezky růčo- pekárny nemajíc a je hotové za chviličku,žádný pracný hnětení. I kdybych pekárnu měla, bylo by škoda ji špinit kvůli dvěma minutám práce. Jinak- ochutnala jsem i levnější verzi s Herou a je to taky dobrý, ale máslo je máslo. Jediná nevýhoda je -že se nedá nijak úhledně nakrájet. Tak my ho lačně odlamujem a hltáme. Do druhýho dne nevydrží.

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .