21. října 2013

....upeču voňavý čaj

Poprvé jsem ochutnala pečený čaj u své kamarádky před pár lety, která měla zásobu od babičky. A byla to láska na první ochutnání. Bohužel zmíněná kamarádka o tom, jak se čaj vyrábí neměla ani páru, a tak jsem musela lovit ve vodách internetu a zjišťovat, jak že se ten zázrak dělá. A nakonec jsem našla a peču čaj s úspěchem již několik let, tedy vlastně zim :-) Tato záležitost je prostě jedna z mých zimních a podzimních radovánek


A jak na to? Nejlepší na tomto čaji je to, že si jej můžete udělat z jakéhokoli ovoce, které máte rádi. Kromě banánů! Ty jsou v čaji prostě otřesné, to fakt nelze :-)

Jako základ dávám obvykle kvantum jablek, dokud mě baví krájet, řekněme tak asi kilo. 


Další pro mě nepostradatelná část jsou citrony. Těch ale dávám o něco méně :-) dva až tři. Osvědčilo se mi je dávat oloupané. Celkem se tam dají použít i se slupkou, ale potom prosím chemicky neošetřené!


Další ovoce je již dle vlastních preferencí, chutí a sezony. Já jsem vytáhla z mrazáku zásobu broskví od kamaráda, ale jinak dávám mražené maliny, jahody, rybíz.... co mi přijde pod ruku :-). Fantastické jsou švestky, nebo borůvky


 Na použití mražených složek nic špatného není a navíc můžete smíchat i druhy, které by se v sezóně normálně nepotkaly, protože dozrávají v různou dobu. 

Všechno to nakrájím do pekáče a poctivě zacukruju... trocha rozinek a skořice, případně vanilky nikomu neublíží tak šup tam taky...


 Jééé já skoro zapomněla na ty broskve, nechtěly nějak opustit ten mražený válcovitý tvar :-)


Trouba puštěná na 180 C je přivedla záhy k rozumu ...


Vodou není potřeba podlévat, pocukrované ovoce samo pustí šťávu a zmražené složky také, takže jen necháme udělat troubu zbytek práce.


Peču asi hodinku a kontroluji. Kdo má rád, může ke konci pečení těsně před vyndáním z trouby přidat trochu rumu. Já jsem jedině pro! :-)


Mezitím vymyji a vysterilizuji horkou vodou lahvičky a hned po vytažení pečeného čaje láduju lžičkou do připravených vymytých lahviček. Tuhle část už jsem nefotila, protože se rychle stmívá a světlo už bylo na nic... Ale je to hračka, jen naplnit lahvičky, zavíčkovat a otočit dnem vzhůru. Nechávám takhle otočené do vychladnutí, většinou si toho nevšímám až do rána. 

A ráno si můžeme dát bezvadný ovocný čaj. Stačí dát dvě až tři lžičky směsi do hrníčku a zalít horkou vodou.  Doporučuji pak skleničky s čajem uchovávat v ledničce, aby se nezkazily, ale nejspíš tak dlouho, že by se zkazily doma nevydrží :-)



Pro kamarádky dávám na víčko mašličku a barevný papír nebo kousek látky, případně použiju košíček na muffiny jako zde. 



Máte rádi pečený čaj? Vyzkoušíte jej pro podzimní zahřátí? 


5 komentářů:

  1. Krásné balení čajů, hned bych byla ráda obdarována! :)

    Zvu Vás na svou giveaway: KLIK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, tenhle trik s mufinnovými košíčky jsem někde opsala, už si nevzpomínám kde ... je to ale docela praktické a efektní :-)

      Vymazat
  2. Pořád se na jeho výrobu chystám, protože je to fakt dokonalost... ke kamarádka už dávno nechodím na kávičku, ale na čaj! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do toho pusťte, je to hračka a rozhodně potěší.

      Vymazat
  3. Mňamky,mňam,zrovna jsem dodělala a hodila na blog....Ten tvůj vypadá taky moc dobře....Bóóóže,jak já je miluju....A když mám chuť....upeču si...:-)

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .