9. září 2014

... upeču k večeři zeleninu v papilotě

Jestliže se vám doma sejde více zeleniny a pokud jste, tak jako já fanouškem zdravých lehkých večeří (přece jen ten kopec sladkostí je nutné nějak odčinit), pusťte se do zeleniny pečené v papilotě

Že jste o ní nikdy neslyšeli? Pečení v papilotě je jednoduché, zábavné a prakticky bez nádobí. Jedná se vlastně o takový balíček umotaný z pečicího papíru, obsahující vaši oblíbenou zeleninu vhodnou k pečení. Vtip je v tom, že balíček z pečicího papíru udrží pohromadě i vypečenou šťávu a zachová jídlo hezky šťavnaté. 




Pro tentokrát jsem zvolila na kostičky nakrájený lilek, cuketu, červenou papriku, stroužek česneku a balkánský sýr. Chybu rozhodně neuděláte třeba přidáním rajčat, pokud je máte, směle tam s nimi. Bohužel u nás doma se objevila na rajčata alergie, ale kdybych pekla toto jídlo pouze pro sebe, rozhodně rajčátka přidám, pustí totiž výtečnou šťávu.


Takže vše opatrně promíchám v misce, zlehka osolím, opepřím a kladu na čtverce pečicího papíru takové jednoporcové hromádky. Na balkánském sýru radím nešetřit, klidně přidejte.

Papír pak zabalím takovým klasickým způsobem jako z lahůdkářství  nebo z cukrárny :-) a po stranách několikrát  důkladně ohrnu kraje, aby nemohlo nic vytéci. 


 Nasázím na plech a hurá do trouby na 180 C přibližně na půl  až třičtvrtě hodiny

Pak už stačí jen vytáhnout, přendat každý balíček na samostatný talíř. Velmi opatrně rozbalit - horká pára, která z balíčku uniká umí moc dobře popálit, mám s tím hojné zkušenosti :-). 
Servírujeme pouze rozbalené, z papíru není potřeba obsah vyklápět. Má to takto svoje velké kouzlo. 
Podáváme třeba s opečeným toastovým chlebem, který lze namáčet do vypečené šťávy.  


Dobrou chuť! 


6 komentářů:

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .