Kynuté buchty, to je pro mě takový symbol sladkého domova. Krásně voní, nádherně vypadají a ještě lépe chutnají. Můžete je mít v neděli odpoledne úhledně vyrovnané na svátečním stole a kochat se tou nádherou, než se sní. To ovšem nesmíte mít doma tři mlsné zlotřilé kočky, jako máme my.
U nás bohužel žádné krásné potravinové aranžmá dlouho nevydrží. Maximálně, než to vyfotím :-). Onehdy jsem zapomněla tahle krásné vyskládané pocukrované buchty na stole po focení a než jsem se rozkoukala, byl z nich olízanej všechen moučkový cukr a lotr Monty měl fousky celé bílé :-). Divná kočka. Ale to jsem asi odbočila. Zpět k přípravě!
Trvalo mi delší dobu, než jsem těsto vychytala tak aby bylo dobré i další den. Celé kouzlo je v tom, používat jen žloutky, jakmile se dá do těsta celé vajíčko, druhý den ráno už buchty nejsou nic moc.
K přípravě používám:
500g hladké mouky
1/2 kostky droždí
70g cukru
trochu vanilkového cukru a strouhané citronové kůry
240 ml vlažného mléka
100gramů tuku nejlépe másla, ale může být i Hera
2 žloutky a špetku soli
Těsto zadělávám v pekárně, pokud nemáte, tak úplně klasicky v míse. V tom případě je lepší začít kváskem (rozmíchat droždí s trochou cukru, lžící mouky a trochou mléka a nechat vzejít). Poté smíchat změklý tuk s cukrem, žloutky a přidat mouku, cukry, sůl, citronovou kůru a vzešlý kvásek.
Do pekárny to hážu všechno najednou a mám volno :-). Hotové těsto nechám hodinu kynout. Pak vyválím placku, resp. copak já... já mám na to lidi!
Vyválené těsto rozkrájíme rádýlkem na čtverečky o hraně asi 5 cm a plníme oblíbenou náplní. Já jsem všema deseti pro makovou, ale u nás doma jsem jediná, takže se přizpůsobuji a dávám tvarohovou. O náplních chystám samostatný článek, tak dnes jen k té tvarohové. Smíchám klasický tvaroh (z alobalu ne ten z vaničky), vajíčko, cukr, vanilkový cukr a rozinky, hotovo. Náplň vložíme lžičkou doprostřed čtverce, zabalíme aby nic nevyteklo a klademe spojem dolů do vymazaného pekáčku.
Každou buchtu mašlovačkou potřeme ze všech stran směsí rozpuštěného másla a sádla, aby se k sobě nelepily a šly hezky od sebe. Tyhle buchty na fotce dělala skoro všechny Adélka, takže jsou maličko nepravidelné, ale o to sladší :-)
Necháme ještě čtvrthodinku vykynout a šup do trouby rozehřáté na 175 stupňů tak asi na 30 minut.
Hotové buchty vyklopíme, ještě horké potíráme mlékem s kapkou rumu a cukrujeme až těsně před servírováním.
Jo a schováváme před domácí zvěří :-)
Dobrou chuť a krásný víkend!
Mmm, ty musí být dobré :-) My máme doma dokonce čtyři zlotřilé kočky a jedna z nich je schopna začít žrát od mouky až po rajče.. Šílená :-D Ale byla by bez nich nuda :-)) Tobě také krásný víkend :-)
OdpovědětVymazatSkills of Art
To je fakt, je s nimi zábava, ale kolikrát je to o nervy☺
VymazatMňam, přesně ses trefila do mých chutí v posledních dnech :)) ♥ Jen jsem se k nim ještě nedostala.. Vypadají lááákavě, tak že by o víkendu? :)
OdpovědětVymazatNo však, jen se do nich pust dokud můžeš. Zjistila jsem, že je teď kvůli kojení nemůžu, Stelince nedělají dobře, takže rozdavávám☺
VymazatJéééé a proč se to potírá mlíkem s rumem? To je zajímavý!
OdpovědětVymazatmlékem, aby byly vláčné a lesklé, rumem pro vůni😃
OdpovědětVymazatMňam :)
OdpovědětVymazatKrásně jsi to vyfotila... mám tyto buchty taky moc ráda, hlavně když jsou teplé :-D
OdpovědětVymazat