4. září 2014

...peču brambory v alobalu

Nikdy bych nevěřila, že tak jednoduchá strava jako upečená brambora s máslem se u nás doma stane takovým hitem. Jídlo, k němuž není potřeba prakticky vůbec nic a radost z něj je přesto obrovská.... Zázrak. Největší úspěch má pečená brambora tradičně u naší Adélky, která se do ní doslova zamilovala. A já se vlastně ani nemůžu divit, brambory ve všech možných podobách jsou totiž  i mou nejmilejší přílohou.




Tedy ke spokojené večeři u nás doma postačí:

pár větších brambor
alobal
snítka rozmarýnu a tymiánu
máslo
sůl
 a případně další volitelné přísady dle chuti - zakysaná smetana, pažitka, řeřicha, šunka nakrájená na kostičky nebo strouhaný sýr


Omytou, osušenou bramboru ve slupce položím každou zvlášť na čtverec hliníkové folie společně s kouskem tymiánu a rozmarýny. Zabalím a dám do trouby přímo na mřížku na 180 C asi na 45 minut, délka pečení závisí na velikosti brambor.

Po upečení stačí jen opatrně vybalit, podélně rozpůlit a připravit na dosah ochucovadla. Já si vystačím s máslem a solí, Adélka ráda přidá strouhaný sýr a manžel třeba i šunku na drobné kostičky.



Samotná konzumace je docela zábavná, jen se vidličkou naruší povrch, lépe řečeno, pořádně se to vidličkou rozvrtá, nechá se v tom rozpustit máslo  a ... dobrou chuť! 


Jinak brambory se dají celkem spokojeně péct společně s něčím dalším. Když třeba peču maso nebo koláč, přihodím na mřížku pár brambor v alobalu a nechám to v troubě dohromady. Ony jak jsou v tom alobalu, tak se nijak vzájemně pachově  neovlivní s dalším jídlem v troubě. Takže se takhle dá využít energie i z jiného pečícího procesu. 

Taky máte rádi brambory? Nebo preferujete jiné přílohy?


Žádné komentáře:

Okomentovat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .