Protože jsem v současnosti nemocná a výlety do restaurací nepřichází v úvahu, musím si zkrátka luxusní sladkosti vyrobit doma. Dejte se do toho se mnou. Tento dezert vypadá složitě a pracně, ale nic to není.
Suroviny:
na karamel:
trochu vody a cca 100 g cukru
na krém:
1 žloutek
1 celé vejce
50 gramů cukru
citronová kůra
vanilka nebo vanilkový extrakt
200 ml smetany ke šlehání
a malý hlt brandy, já jsem z nedostatku surovin musela vystačit s rumem :-)
O tom, jak na karamel jsem psala v článku o Zlatém sirupu.
Tedy úplně klasickým způsobem připravte karamel a zatímco vám bude zlátnout na plotně, připravte si formičky a krém. Hodit se budou jakékoli malé mističky nebo třeba silikonové košíčky na muffiny.
Na krém si do mísy vyklepněte vajíčko + jeden žloutek (bílek si nechte stranou na pusinky nebo Pavlovu :-).
Přidejte smetanu ke šlehání, cukr, citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku nebo lžičku extraktu a ždibec brandy nebo rumu, jste-li jako já :-) a metličkou promíchejte, je to raz dva.
Hotovým horkým karamelem pokryjte dno každé formičky cca 1-2 mm tenkou vrstvou a trošku karamelu si slijte stranou na výrobu zdobení. Doporučuji ho opravdu někam odlít, on v tom horkém hrnci jinak pořád ještě karamelizuje a snadno by se vám spálil.
Na vrstvu karamelu nalijte připravenou žloutkovo-smetanovou směs, přeskládejte do vyššího pekáče a mezi formičky nalijte horkou vodu, tak aby nádobky byly cca do poloviny výšky ve vodní lázni. Šup s tím do trouby tak asi na 45 minut při 160 stupních.
Po uplynutí této doby vložte celé formičky i s obsahem do lednice a nechejte pořádně vychladit.
Zatímco se krém ve formičkách peče, můžete si se zbylým horkým tekutým karamelem zablbnout a pomocí lžičky vytvořit na pečícím papíře efektní ozdůbky. Ty dodají hotovému dezertu profesionální tečku :-).
Po řádném schlazení už stačí jen obsah obkroužit třeba příborovým nožem, aby šel lépe ven z formiček. Vyklopit na talířek a ozdobit snítkou máty s připraveným ornamentem ze ztuhlého karamelu.
Dobrou chuť!
teď opravdu lituji toho, že karamel zrovna moc nemusím, ale vypadá to luxusně :)) http://chilli-chocolate.blogspot.com
OdpovědětVymazat