Už jsme dlouho nic nepekli, co říkáte? Tento víkend se v naší rodině nesl ve znamení oslav. A já jsem velice příhodně v posledním Apetitu narazila na nádhernou dvojstránku s Tres leches dorty.
Na jejich pečení jsem se chystala už od doby, co jsem ho viděla připravovat Ditu P. ,
pak jsem ale pekla další a další věci a tento nějak upadl v zapomnění.
Znovu se přihlásil tento víkend a úspěch měl velikánský.
Název Třímlékový je odvozen od třech druhů mléka, kterými se po upečení přelévá korpus a je pak báječně vláčný, měkoučký a sladký. Dort se rovněž stal předmětem různých průpovídek, spekulací a konspiračních teorií u nás doma. Když jsem dort prezentovala, objevily se dotazy o jaké tři druhy, že se jedná. Zda plnotučné, polotučné a odtučněné nebo kravské, kozí a ovčí či dokonce Sunar, Nutrilon a mateřské mléko:-), jak se domníval můj manžel. Takže nene. Jedná se o směs smetany, Salka a kondenzovaného mléka, kterou se nechá upečený korpus nasáknout dosyta a je pak no, zkrátka božský, však uvidíte.
Pro piškotový korpus potřebujeme:
5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
125g hladké mouky
150g cukru krystal
80 ml mléka
větší špetka soli
1 lehce vrchovatá lžička prášku do pečiva
vanilkový cukr
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy
na přelití:
konzerva Salka
konzerva kondenzovaného mléka
50 ml smetany/plnotučného mléka
na ozdobení:
smetanu ke šlehání, mandlové lupínky, jahody
nebo
smetanu ke šlehání, lžičku rozpustné kávy, vanilkový extrakt a čokoládové hobliny
Začínám samozřejmě korpusem. Ušlehám žloutky s oběma cukry do světlé pěny. Přidám mléko a po troškám vmíchávám mouku, kterou si předem smísím s práškem do pečiva a solí.
Zapnu troubu na 180 stupňů . Vymažu si formu na dort máslem, vysypu strouhankou a radši ještě vyložím pečícím papírem, jistota je jistota.
V čisté míse vyšlehám sníh z bílků a pomocí stěrky něžně, pozvolným "překládáním" jej vmíchám do těsta. Hezky opatrně, žádné zběsilé šlehání, aby sníh nespadnul.
Korpus peču v předehřáté troubě asi 35-40 minut a mezitím si smíchám všechna mléka v nějaké nádobce se zobáčkem, ze které se mi pak bude směs hezky nalévat. Po vyndání z trouby, počkám 5 minut, vyklopím korpus na talíř, sundám opatrně pečící papír a nechám chladnout. Vychladlý korpus propíchám vidličkou po celé ploše a přeliju připravenou mléčnou směsí.
Nechám v lednici alespoň půl hodiny hezky nacucat. Poté ozdobím ušlehanou šlehačkou, posypu mandlemi a jahodami.
Nebo v kávové verzi šlehačku vymíchám s lžičkou instantní kávy, osladím dle chuti cukrem a ochutím vanilkovým extraktem. Zdobím čokoládovými hoblinami.
Dobrou chuť!
Obě varianty vypadají tak božsky, že mám chuť se hned teď zvednout a jít péct :). Hned jak budu mít čas, vrhnu se na něj.
OdpovědětVymazathttp://moimelea.blogspot.cz
Hmmm ... teda fakt bych si dala:-))
OdpovědětVymazat...tak to vypadá skvěle...Věrka
OdpovědětVymazat