20. května 2014

... připravím sladký dezert Crème caramel

Tento nádherný působivý dezert můžete dostat v lepších restauracích za hříšné peníze. Nebo si jej můžete spáchat doma za hubičku :-)


Protože jsem v současnosti nemocná a výlety do restaurací nepřichází v úvahu, musím si zkrátka luxusní sladkosti vyrobit doma. Dejte se do toho se  mnou. Tento dezert vypadá složitě a pracně, ale nic to není.

Suroviny: 

na karamel:
trochu vody a cca 100 g cukru

na krém: 
1 žloutek
1 celé vejce
50 gramů cukru
citronová kůra
vanilka nebo vanilkový extrakt
200 ml smetany ke šlehání
a malý hlt brandy, já jsem z nedostatku surovin musela vystačit s rumem :-)

O tom, jak na karamel jsem psala v článku o Zlatém sirupu.


Tedy úplně klasickým způsobem připravte karamel a zatímco vám bude zlátnout na plotně, připravte si formičky a krém. Hodit se budou jakékoli malé mističky nebo třeba silikonové košíčky na muffiny.

Na krém si do mísy vyklepněte vajíčko + jeden žloutek (bílek si nechte stranou na pusinky nebo Pavlovu :-).
Přidejte smetanu ke šlehání, cukr, citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku nebo lžičku extraktu a ždibec brandy nebo rumu, jste-li jako já :-) a metličkou promíchejte, je to raz dva. 

Hotovým  horkým karamelem pokryjte dno každé formičky cca 1-2 mm tenkou vrstvou a trošku karamelu si slijte stranou na výrobu zdobení. Doporučuji ho opravdu někam odlít, on v tom horkém hrnci jinak pořád ještě karamelizuje a snadno by se vám spálil.




Na vrstvu karamelu nalijte připravenou žloutkovo-smetanovou směs, přeskládejte do vyššího pekáče a mezi formičky nalijte horkou vodu, tak aby nádobky byly cca do poloviny výšky ve vodní lázni. Šup s tím do trouby tak asi na 45 minut při 160 stupních.


Po uplynutí této doby vložte celé formičky i s obsahem do lednice a nechejte pořádně vychladit.

Zatímco se krém ve formičkách peče, můžete si se zbylým  horkým tekutým karamelem zablbnout a pomocí lžičky vytvořit na pečícím papíře efektní ozdůbky. Ty dodají hotovému dezertu profesionální tečku :-).

Po řádném schlazení už stačí jen obsah obkroužit třeba příborovým nožem, aby šel lépe ven z formiček. Vyklopit na talířek a ozdobit snítkou máty s připraveným ornamentem ze ztuhlého karamelu. 


Dobrou chuť!


1 komentář:

  1. teď opravdu lituji toho, že karamel zrovna moc nemusím, ale vypadá to luxusně :)) http://chilli-chocolate.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše komentáře, moc pro mne znamenají .